10 August 2017
1356 accesări
0 comentarii

Afectarea pancreasului se numeşte pancreatită. Această afecţiune este de două forme, acută şi cronică. Cea acută este destul de răspândită, cea mai comună cauză a acesteia este litiaza biliară (pietre la fiere). A doua cauză este consumul de alcoolul, iar apoi mâncărurile foarte grase. „Cel mai marcant simptom este durerea foarte puternică în etajul abdominal superior, cu iradiere posterioară, însoţită de greaţă şi de vărsături. În cazuri foarte grave se poate ajunge chiar la deces, dacă nu se instituie măsuri rapide şi dacă pacientul amână prezentarea la medic. În cazul în care este datorată unei pietre, poate să apară şi icterul fiind dat de calculul plecat pe coledoct sau de inflamaţia capului de pancreas, şi atunci pacientul se îngălbeneşte”, explică dr. Elena Petrovici, specialist boli interne, gastroenterologie.

Tratamentul este în funcţie de cauză, dacă este dată de alcool, pacientul nu mai trebuie să consume alcool, va fi perfuzat şi i se va da tratament de tip antisecretor, ca să se inhibe secreţia de la nivelul stomacului, şi antiemetice, pentru vărsături. În cazul unei pancreatite de cauză litiazică, intervenţia chirurgicală este esenţială, pentru scoaterea colecistului cu pietre şi al pietrelor de pe calea biliară.

„Alimentaţia şi mâncărurile grase dau pancreatită, în general, persoanelor care au deja calculi, până la urmă tot litiaza biliară rămâne prima cauză de pancreatită, dar şi alcoolul. Dacă pacienţii continuă să consume alcool se poate ajunge şi la pancreatită cronică, care se manifestă cu scădere ponderală, scaune diareice şi inapetenţă. Nu prea are rezolvare, decât substituţia de enzime digestive şi bineînţeles abstinenţa de la alcool. Se poate ajunge la complicaţii, abcese hepatice, pseudochisturi de pancreas, care pot duce la deces”, avertizează medicul specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU