Sfatul medicului
255 accesări 13 Martie 2018 1 comentariu

Cum se poate construi o relaţie sănătoasă şi fericită într-un cuplu

Toate cuplurile întâmpină, din când în când, mici probleme sau au discuţii în contradictoriu. Important este să trecem cu bine peste aceste situaţii.

„Toleranţa o văd din perspectiva «Câştigă lupta pierzând». Cuplurile tind să catalogheze un punct de vedere ca fiind o împotrivire sau o anulare a sentimentelor iniţiale din stadiul iubirii romantice. Recunoşterea părţii adevărate din perspectiva oferită de partener asupra problemei şi negocierea diferenţelor pentru rezolvare, ajută mai mult un cuplu să construiască o relaţie sănătoasă. De exemplu, el îi reproşează ei că vorbeşte mult la telefon. Într-un conflict tipic, ea îl contrazice şi îi spune «ţi se pare, aşa vorbim noi fetele etc». Dar când ea spune «posibil să ai dreptate. Simt să îmi sun prietenele mai ales atunci când te văd absorbit de televizor. Nu am ştiut cum să fac altfel. Cum propui să facem? Hai să găsim o soluţie!», deja s-a câştigat o luptă şi el este dispus să tolereze acest comportament, în limite negociate de comun acord”, este de părere Veronica Ardelianu, psiholog.

Pentru a avea o relaţie de cuplu cât mai reuşită, specialiştii recomandă ca ambii parteneri să aibă încredere unul într-altul şi, mai ales, să fie toleranţi. Astfel, în cazul în care există un dezacord puternic între ei sau argumente în contradictoriu, iar situaţia nu se poate rezolva în niciun fel, cuplul trebuie să încerce să dezvolte acea toleranţă bazată pe încredere şi, în acelaşi timp, un anumit spirit iertător, pentru a putea forma o punte comună de comunicare şi înţelegere.

De asemenea, fiecare partener în parte trebuie să se concentreze mai mult pe părţile bune ale celuilalt şi să nu mai încerce să-i scoată părţile rele în evidenţă.

Psihologii consideră că dacă vă uitaţi numai la lucrurile pe care acesta le face greşit, veţi găsi întotdeauna ceva de comentat. În schimb, dacă vă uitaţi la ceea ce el sau ea face mult mai bine, puteţi găsi întotdeauna ceva bun de discutat. Totul depinde de ceea ce doriţi să căutaţi. Pentru a fi un cuplu fericit, trebuie, neapărat, să puneţi accent pe aspectele pozitive.

În primul rând, îmbrăţişaţi-vă reciproc, imediat ce vă revedeţi după o zi de muncă. Apoi, se spune că pielea noastră are o memorie de „atingere bună” (a persoanei iubite), una de „atingere rea” (în urma unui abuz) şi „lipsa de atingere” (neglijenţa). Desigur, partenerii nu trebuie să uite niciodată să-şi spună „Te iubesc!” , „O zi bună”, în fiecare dimineaţă. Aceasta este o modalitate foarte bună de a vă înarma cu răbdare şi toleranţă, mai ales că, în fiecare zi, aveam de-a face cu blocaje în trafic, lupta cu cozile lungi de aşteptare sau alte lucruri negative. În concluzie, aceste cuvinte simple, dar pline de substanţă, ajută foarte mult.

Dar, înainte de toate, ce înseamnă sa fiţi toleranţi? Să acceptaţi, în primul rând, că există diferenţe. Totodată, este nevoie să înţelegeţi modul în care ceilalţi sunt diferiţi faţă de voi. De asemenea, cu toţii ar trebui să respectăm aceste diferenţe şi să învăţăm să trăim cu ele, pentru că toleranţa presupune un „alt fel” al celuilalt, la care trebuie să faceţi faţă.

De foarte multe ori se întâmplă ca acest „alt fel” de a fi al celorlalţi să se bată cap în cap cu felul vostru de a fi şi de aici apar problemele. Ca urmare, toleranţa înseamnă să vă străduiţi să acceptaţi un lucru cu care, în realitate, îţi vine greu, câteodată, să fii de acord.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

14 martie Adi
Anunt moderatori

Cautam din timp moderatori de anunturi. Cerem seriozitate.Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: adi_uifelean@yahoo.com

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.