fondcumsetrateazaboalacaredadure-1401027250

fondcumsetrateazaboalacaredadure-1401027250
01 Iunie 2014
11762 accesări
1 comentariu
Aveţi dureri abdominale, după o masă consistentă, bogată în grăsimi sau prăjeli? Este semn că suferiţi de colecistită, inflamarea vezicii biliare. Dr. Romeo Popescu, renumit chirurg constănţean, explică dacă trebuie să vă operaţi sau nu.
Colecistita - cum este denumită, în termeni medicali, inflamarea vezicii biliare - este o afecţiune răspândită în rândul populaţiei. Dar, după cum ne-a explicat dr. Romeo Popescu, medic primar chirurgie generală, nu toată lumea resimte simptomele supărătoare şi, mai ales, nu toată lumea ajunge să aibă nevoie de intervenţia chirurgicală de extirpare a colecistului. Vezica biliară sau colecistul este, de fapt, un „sac” alungit, situat sub ficat, în care se adună bila secretată de ficat. În timpul meselor, atunci când bolul alimentar trece în duoden, colecistul se contractă, iar bila trece în intestin şi ajută la absorbţia alimentelor. Însă, dacă fluxul bilei este întrerupt, secreţia se stochează în vezică şi duce la inflamarea ei, la apariţia unei infecţii: concret, duce la apariţia colecistitei. Singurul tratament eficient în cazul colecistitei este intervenţia chirur-gicală pentru extirparea vezicii biliare, spun specialiştii. Dr. Romeo Popescu este de părere că această operaţie se impune doar în momentul în care pacienţii au simptome.  „Eu am văzut oameni care au murit la 80 de ani, din alte cauze, dar care aveau calculi biliari, dar fără a avea vreodată probleme sau simptome. Dacă i-ar fi văzut cineva la un ecograf, i-ar fi spus că tre-buie neapărat operat. Într-adevăr, este bine să fie făcută această operaţie, dar cum în ţara aceasta au apărut mulţi doctori, unii doar pentru că rentează financiar, este indicat să aibă grijă cine îi recomandă intervenţia chirurgicală”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Romeo Popescu.  Când este recomandată operaţia Bazându-se pe experienţa de zeci de ani în chirurgia constănţeană, dr. Popescu atrage atenţia că inter-venţia chirurgicală este indicată în cazurile în care pacienţii au suferinţe. „Poate să fie vorba despre o afec-ţiune biliară acută, care se manifestă prin febră, frisoane, vărsături, gust amar, stare de rău generală. Sau poate fi vorba despre afecţiuni de litiază cronică, unde apare balonarea şi durerea de hipocondru drept - adică sub ficat - care iradiază şi în spate, gust amar dimineaţa, la trezire, fără alte simptome”, a precizat chirurgul. Intervenţia chirurgicală este realizată laparoscopic, astfel că şi incizia va fi de mici dimensiuni. În primul rând, înainte de a decide îndepărtarea colecistului, medicii vor încerca să reducă inflamaţia prin eliminarea calculilor care blochează bila în vezică.  Atenţie! Deşi incizia este de mici dimensiuni, iar pacientul nu trebuie să rămână prea mult internat în unitatea sanitară, fie ea de stat sau privată, nu înseamnă că nu are nevoie de repaus. „În funcţie de activitatea profesională pe care o desfăşoară pacientul, în aproximativ o lună de zile, orice om îşi poate relua munca. Bine, dacă vorbim despre un docher sau un mecanic auto, nu va putea să fie în formă deplină. Dar trebuie menţionat că orice intervenţie chirurgicală este o formă de agresiune asupra organismului şi este nevoie de repaus, de recuperare. Oamenii văd că pa-cientul are o incizie de câţiva milimetri şi spun: «Ce, pentru asta te vaiţi? Ia uite, eu când eram mic m-am zgâriat mai rău, mi-a rămas o cicatrice de zece centimetri şi nu am murit». De fapt, ignoră faptul că, pe sub incizia aceea de câţiva milimetri, pacientul a fost tăiat în organism”, a adăugat dr. Romeo Popescu.  În cazurile asimptomatice, este indicat tratamentul medicamentos.  Se ţine regim după operaţie? O bună parte dintre cei operaţi de colecistită, cărora le-a fost extirpată vezica biliară, sunt îngrijoraţi cu privire la regimul alimentar. Ce au voie să mănânce şi ce nu? Trebuie să ţină regim alimentar toată viaţa? Sunt câteva dintre întrebările pe care le adresează medicului, imediat după operaţie.  „A trecut vremea regimurilor alimentare impuse pentru şase luni după intervenţie. Există, e drept, un regim de tatonare. Fiecare om are toleranţa lui digestivă şi dacă îşi cunoaşte corpul sau încearcă să-l cunoască, va afla singur alimentele pe care le poate consuma şi pe care nu. De altfel, fiecare din noi avem alimente pe care nu le agreăm. Dar după o operaţie, pacienţii le observă ca pe noutăţi. De fapt, nici înainte de operaţie poate nu tolerau prea bine varza sau usturoiul, dar acum observă. Cert este că trebuie să elimine alimentele care le fac rău”, a explicat medicul chirurg.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

19 mai 2015
Decebal

Cat a pletit pentru reclama asta mascata ? E un măcelar nenorocit care pe vremea cand opera militari in termen își batea joc de actul medical. Am fost operat de el pentru o banala apendicita și mi-a taiat abdomenul de jos in sus, pentru că nu știa poziția apendicului. Nu am fost trimis la o radiografie cu bariu pentru ca nu eram mahăr. Nemernicul ăsta a luat și șpagă de la mama mea care venise disperată imediat după operație. Drept mulțumire am facut și o infecție , nu se mai inchidea rana și am zăcut aproape trei luni. Dracu' să te ia Popescu Romeo , m-ai nenorocit pe viață macelar fără scrupule !

Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN