11 Februarie 2019
751 accesări
0 comentarii

Se poate întâmpla ca la un moment dat să vi se inflameze foarte tare pleoapele. Ei, bine, este posibil să suferiţi de boala numită orjelet sau urcior, care este o infecţie cantonată la nivelul uneia dintre glandele existente la nivelul pleoapei.

Orjeletul poate fi extern sau intern, în funcţie de locul în care se dezvoltă infecţia. Cauzele apariţiei sunt variate, de la igiena precară a anumitor persoane, până la folosirea unor produse de machiaj expirate sau de proastă calitate, înotul în bazine cu probleme. De obicei, urciorul se vindecă în câteva zile, dar poate fi „ajutat” cu unguente pe bază de antibiotice şi antiinflamatorii. În tot acest timp, este important ca igiena să fie corespunzătoare pe durata tratamentului.

Pentru o vindecare cât mai bună, medicii nu recomandă stoarcerea acestuia sau efectuarea altor manevre făcute de personal neautorizat. „Orice manevră poate duce la diseminarea infecţiei pe faţă şi la nivelul capului, care este greu de tratat şi necesită ulterior spitalizare şi ambioterapie injectabilă, care este inclusiv cu risc vital”, ne-a declarat şeful secţiei de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Sanda Jurja.

Ca şi simptome, urciorul se poate recunoaşte foarte uşor, pentru că doare şi se vede leziunea, apare o căldură locală, roşeaţă, dar şi un edem local.

„El nu poate trece neobservat pentru că doare pleoapa, dar vederea este absolut normală. Tratamentul constă în ambioterapie locală, iar partea bună a lucrurilor este că acesta trece în câteva zile”, a explicat specialistul.

Aşa că, dacă observaţi că infecţia persistă şi după o săptămână, iar pleoapa ajunge să se inflameze în totalitate sau pielea din jurul ochilor devine roşie, mergeţi imediat la medic. Acesta vă va prescrie medicamente care conţin antibiotic. Înainte de toate, însă, este necesar să vă îngrijiţi corespunzător zona ochilor spălându-vă pe mâini cu apă şi săpun. În plus, pentru a preveni reapariţia urciorului, dezinfectaţi-vă cu grijă lentilele de contact, în cazul în care folosiţi aşa ceva.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU