17 Aprilie 2019
3379 accesări
0 comentarii

Hipertensiunea arterială este o „boală tăcută”, fără simptome specifice, doar creșterile bruște şi importante ale tensiunii arteriale se pot manifesta prin cefalee, amețeli, zgomote în urechi sau tulburări de vedere, „muște zburătoare”, grețuri, stare de rău general. Multe persoane sunt hipertensive de mulți ani, fără să știe acest lucru dacă nu își controlează tensiunea periodic.
Hipertensiunea arterială reprezintă la ora actuală o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, după cum specifică medlife.ro, iar importanța diagnosticării şi tratării hipertensiunii arteriale constă în complicațiile majore ce apar în această boală, afectând inima, vasele cerebrale, rinichii.
Tratamentul hipertensiunii arteriale presupune, pe lângă tratamentul medicamentos, o serie de obiceiuri sănătoase şi măsuri nutriționale denumite generic modificarea stilului de viață. Pentru unii hipertensivi, aceste măsuri sunt suficiente pentru a normaliza tensiunea, în timp ce pentru alții reprezintă un adjuvant, alături de terapia medicamentoasă.

Micșorarea tensiunii arteriale poate fi realizată prin reducerea consumul de sare sub 5 grame pe zi, adoptarea unei alimentații cu puține grăsimi și carne roșie, însă bogată în legume, fructe, cereale, pește şi produse lactate degresate, asigurarea unui aport optim de potasiu, calciu şi magneziu, limitarea consumului de alcool la un pahar pe zi pentru femei şi două pahare pe zi pentru bărbați. Este indicată renunțarea la fumat şi practicarea activității fizice regulate 30 şi 45 minute de cel puțin 3 zile pe săptămână.

Nu trebuie de neglijat nici alimentația, întrucât este de dorit menținerea unui greutăți sănătoase. Astfel, dacă ești supraponderal sau obez, se recomandă scăderea în greutate cu cel puțin 4 sau 5 kg, minim 5% din greutatea totală.


Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii