Sfatul medicului
1793 accesări 11 Iunie 2019 0 comentarii

Cum trebuie să decurgă recuperarea după operaţia de cezariană

De cele mai multe ori, după o operaţie de cezariană fără complicaţii, externarea pacientei se face odată cu reluarea tranzitului intestinal. Odată ajunsă acasă, pacienta ar trebui să ia în considerare câteva sfaturi. Potrivit dr. Daniela Mănac, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, în primul rând, trebuie evitat efortul fizic (greutatea maximă este nou-născutul). Apoi, se impune hidratarea permanentă a proaspetei mămici, care trebuie să bea apă sau ceai, dar nu ceaiuri care îi pot produce nou-născutului disconfort, cum ar fi ceaiul verde sau negru.

„Lichidele ajută mama să aibă un tranzit optim, o ajută să-şi refacă rezervele pierdute în timpul intervenţiei, previne hipervâscozitatea sangvină, care poate provoca formarea de trombi (cheaguri de sânge) şi ajută la formarea laptelui. Incredibil câte avantaje are hidratarea optimă!

De asemenea, ea trebuie să consume alimente uşoare, iar micul dejun să cuprindă cereale integrale, iaurt, fructe uscate. Prânzul va cuprinde ciorbă, carne ( pui, curcan, vită etc.), salată, legume verzi, iar cina

va include legume sau/şi carne (de exemplu, peşte). Desigur,

va fi mai greu cu respectarea meselor, având în vedere că nou-născutul dictează programul, dar cu o organizare riguroasă, se poate”, a declarat medicul.

Dr. Mănac a precizat că sunt anumite alimente care pot modifica gustul laptelui, cum ar fi ceapa, usturoiul, condimentele, anumite fructe sau legume. Tocmai de aceea, organismul matern şi fetal reacţionează diferit de la caz la caz. Important este să detectaţi ce alimente îi produc bebeluşului colici sau orice tip de disconfort şi să le evitaţi.

Totodată, trebuie să ştiţi că înainte de fiecare repriză de alăptat, se efectuează toaleta sânilor cu apă şi săpun. „După alăptare, sânii trebuie să fie moi. Dacă produceţi mai mult lapte decât consumă bebeluşul, eliberaţi-vă sânii, întrucât stagnarea laptelui predispune la apariţia mastitei şi a abcesului mamar (infecţie la nivelul sânului). În cazul apariţiei ragadelor (leziuni sângerânde la nivelul sânilor), se evită alăptarea până la vindecare, iar în tot acest timp se poate aplica local cremă pe bază de lanolină”, a completat specialistul.

Dr. Mănac a mai spus că mămica poate face duş fără nici o problemă, chiar dacă încă nu i-au fost scoase, încă, firele de la operaţie. Operaţia se şterge uşor cu un prosop curat şi se menţine fără pansament. Aveţi grijă, însă, să purtaţi lenjerie intimă care nu produce traumatism mecanic prin frecare.

„Nu vă simţiţi ruşinate dacă nu ştiţi totul despre naştere, alăptare şi perioada de lehuzie. Nu ezitaţi să vă întrebaţi medicul curant, medicul de familie, medicul neonatolog/pediatru, asistentele/moaşele care vă ajută pe perioada internării şi nu numai. Ţineţi minte că un nou-născutul, pentru a fi liniştit şi pentru a se dezvolta optim, are nevoie de o mamă echilibrată şi informată”, a subliniat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.