Sfatul medicului
325 accesări 03 August 2018 0 comentarii

De ce apare senzația de gură uscată?

Simțiți că aveți gura uscată atunci când sunteți deshidratați sau atunci când sunteți nervoși? Este posibil ca acesta să fie un semn al unor probleme mult mai importante. Desigur, există persoane care consideră că gura uscată reprezintă un aspect normal, cauzat de îmbătrânire, dar nu este adevărat.

Medicii recunosc că această problemă este mai întâlnită la persoanele în vârstă, principalul motiv fiind legat de consumul mai multor medicamente, comparativ cu restul populației. Statisticile arată că una din cinci persoane vârstnice este afectată de această problemă, însă nici restul populației nu este exceptată. În plus, specialiștiii susțin că xerostomia este cauzată, de obicei, de funcționarea necorespunzătoare a glandelor salivare. Saliva umezește și curăță gura, ajută la procesarea alimentelor și previne infecția prin controlul bacteriilor și ciupercilor în cavitatea bucală.

Chiar dacă nu este o boală în sine, ci doar un simptom, gura uscată poate fi cauzată de boli sistemice grave, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă, sclerodermia, sindromul Sjögren, boala Parkinson, diabetul sau hipotiroidismul.

Totodată, gura uscată poate fi rezultatul afectării nervilor de la nivelul gâtului și capului din cauza leziunilor sau intervențiilor chirurgicale.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.