Sfatul medicului
290 accesări 10 Iulie 2018 0 comentarii

De ce este important factorul Rhesus în timpul sarcinii

Toată lumea ştie că există patru grupe sangvine şi numeroase subgrupe, printre care şi factorul Rhesus - RH. Aşa că, nu există incompatibilitate decât dacă dumneavoastră sunteţi Rhesus negativ (RH negativ) şi copilul dumneavoastră este Rhesus pozitiv (RH pozitiv). În acest caz, spun medicii, orice trecere a globulelor roşii din sângele fătului în sângele mamei antrenează, la mamă, formarea de anticorpi anti-Rhesus.

Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică/ Ginecologie „Euromaterna”, 60% dintre femeile însărcinate, care au Rhesus negativ aşteaptă un copil cu Rhesus pozitiv.

„Pentru a evita o eventuală incompatibilitate sanguină între mamă şi copil, se iau anumite măsuri indispensabile. Când Rhesus-ul unei femei este negativ, iar al partenerului său pozitiv, bebeluşul poate avea Rhesus pozitiv. Acest lucru nu are nici o consecinţă în cazul primei sarcini, dar la a doua, dacă micuţul va prezenta din nou Rhesus pozitiv, organismul mamei va secreta o mare cantitate de anticorpi, care vor distruge globulele roşii ale fătului, provocând o anemie gravă, punându-i viaţa în pericol”, au declarat aceştia.

Astfel, dacă pe parcursul sarcinii apar anticorpi, urmărirea sarcinii şi prescrierea tratamentului sunt încredinţate unui centru medical specializat sau unei maternităţi.

De asemenea, la naşterea copilului, dacă acesta prezintă Rhesus pozitiv, mamei i se va face o injecţie cu imunoglobulină, care împiedică formarea anticorpilor, cu scopul de a evita astfel de accidente la sarcinile următoare. Din precauţie, această injecţie este administrată sistematic femeilor care au Rhesus negativ, după o întrerupere de sarcină, o sarcină extrauterină sau amniocenteză.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.