28 Februarie 2019
764 accesări
0 comentarii

În ultimii ani, tot mai multe femei întârzie să devină mame, unele pentru că vor să îşi facă o carieră, altele pentru că nu găsesc partenerul potrivit sau vor să creeze un context cât mai potrivit înaintea naşterii unui copil. În acest fel, se ajunge ca multe dintre ele să devină mame chiar după vârsta de 40 de ani.

Studiile arată că bebeluşii născuţi după vârsta de 40 de ani nu sunt doar predispuşi la posibile complicaţii cu probleme de dezvoltare, dar şi malformaţii genetice şi tulburări neurologice. În plus, cei mai mulți se nasc şi prematur.

Specialiştii spun că femeile de peste 40 de ani care nasc copii fără ajutorul medicamentelor de fertilitate sau al altor proceduri de reproducere asistată tind să trăiască mai mult. Explicaţia este că estrogenul, produs în abundenţă în organismul femeilor fertile, are efectul de a prelungi viaţa inimii, a oaselor şi a altor organe.

Nu uitaţi, însă, de complicaţiile pe care le pot prezenta gravidele. Spre exemplu, ele pot dezvolta sarcini extrauterine, placentă praevia, diabet gestaţional şi preeclampsie, care se manifestă prin hipertensiune arterială, pierderea de proteine prin urină şi edeme la nivelul membrelor. De asemenea, dacă viitoarea mămică este la al doilea copil, este mai predispusă şi la probleme ca hemoroizii, presiune crescută pe vezica urinară, prolapsul ţesuturilor din uter şi vagin sau lăsarea sânilor, din cauza faptului că muşchii şi alte ţesuturi din aceste zone au mai fost întinse deja.

Tocmai de aceea, medicii le recomandă tuturor acestor femei un examen medical riguros şi o monitorizare permanentă a sarcinii, mai ales că specialistul trebuie să analizeze istoricul medical existent în familiile partenerilor, pentru a identifica posibile riscuri pentru făt.

Desigur, gravida este nevoită să îşi mai facă diverse teste obligatorii în sarcină, cum ar fi analizele uzuale (hemoleucograma, coagulograma, glicemia, acidul uric, ureea, creatinina, transaminazele, examenul bacteriologic al secreţiei vaginale şi urocultura).

Copiii se pot naşte cu sindrom Down

„Dintre riscurile ce pot apărea după vârsta de 35 de ani putem enumera: riscul de apariţie al unui avort spontan, care, aproape se dublează la pacientele trecute de această vârstă. Apoi, riscul de apariţie al unei anomalii congenitale, în special a sindromului Down”, ne-a declarat dr. Lucian Şerbănescu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie. Tocmai de aceea, a precizat el, se recomandă o monitorizare foarte atentă a acestor sarcini, precum şi efectuarea unui dublu test, între 12 săptămâni şi 13 săptămâni şi cinci zile, dar şi a unui triplu test, între 16 săptămâni şi 18 săptămâni de sarcină.

În condiţiile în care aceste teste relevă un risc crescut de anomalii congenitale, se indică ulterior amniocenteza cu cariotipare obligatoriu. Apoi, a precizat specialistul, se impune efectuarea unei morfologii fetale de trimestrul II, care este mai mult decât necesară acestor paciente. „Riscul datorat afecţiunilor cronice ale pacientelor sunt: HTA preexistentă sarcinii, diabetul zaharat este crescut. Riscul de apariţie a HTA indusă de sarcină este mult mai crescut la pacientele cu vârsta de peste 35 de ani. În plus, riscul de apariţie a mortalităţii fetale în uter (moartea copilului înainte de naştere) sau de naştere a unui copil cu greutate mică la naştere, sub 2.500 kg este de asemenea crescut”, a explicat specialistul.

În plus, riscul de apariţie al complicaţiilor din timpul travaliului şi a incidenţei operaţiei cezariene creşte şi el considerabil. Nu în ultimul rând, fibromul uterin, mult mai frecvent la pacientele cu vârsta de peste 35-40 de ani, se poate complica în timpul sarcinii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU