Sursa Cristian Vasile

Sursa Cristian Vasile
08 Iulie 2020
727 accesări
0 comentarii

Alcoolul, chiar în cantităţi mici, ca şi băuturile reci cu zahăr sau cele ce conţin cafeină, deshidratează, susţin specialiştii. De ce? Pentru că băuturile alcoolice sunt diuretice, ceea se înseamnă că duc la deshidratare și, mai mult decât atât, interferează cu capacitatea corpului de a-şi regla temperatura.

În același timp, alcoolul dilatează vasele de sânge, exact cum face şi căldura. De aceea, această combinaţie creşte riscurile pentru sănătate putând duce inclusiv la deces, susțin specialiștii de la exquis.ro.

Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru spune că alcoolul pe căldură poate fi letal, te încălzeşte şi îţi afectează termoreglarea.

„Răcirea bruscă iniţială a organismului este urmată de generarea de căldură şi de vasodilataţie, având drept consecinţă accentuarea senzaţiei de căldură şi perturbarea mecanismelor de termoreglare.

Apoi, efectul diuretic vulnerabilizează organismul şi diminuează capacitatea de a compensa efectele căldurii.

În plus, alcoolul alterează capacitatea de reacţie la pericol. Vederea, vorbirea, viteza de reacţie, reflexele şi echilibrul, precum şi starea de conştienţă sunt afectate, iar alterarea statusului neurologic predispune la expunerea prelungită la soare sau temperaturi crescute”, a subliniat medicul.

Extremele sunt reprezentate de berea nefiltrată, cu 52 kcal la 100 ml, şi cea fără alcool, cu 26 kcal. Tocmai de aceea, nu se recomandă consumul băuturilor foarte reci pe caniculă, pentru că pot accentua deshidratarea.

În schimb, este recomandă apa minerală, cea plată, sucurile naturale fără îndulcitori, ceaiurile neîndulcite sau puţin îndulcite, pentru a face faţă căldurii de afară.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU