Smoothie-urile sunt foarte populare, deoarece reprezintă o modalitate eficientă și gustoasă de a asimila o mulțime de nutrienți într-un timp scurt. Multe persoane le consumă zilnic pentru că se pot prepara foarte rapid. Înainte de toate, însă, trebuie să știți că anumite combinații s-ar putea să nu fie foarte inspirate. De exemplu, anumite fructe, printre care și bananele, conțin o enzimă numită polifenoloxidază, care poate reduce absorbția de flavanoli, în special când le combinați cu ingrediente bogate în flavanoli ca fructele de pădure. De ce nu este indicat să adăugați banane în smoothie? Specialiștii afirmă că amestecarea anumitor ingrediente poate influența în ce măsură corpul primește un impuls nutrițional. Ca urmare, unele niveluri ale polifenoloxidazei, o enzimă prezentă în multe legume și fructe, pot afecta nivelurile de flavanoli care pot fi absorbiți în organism. Astfel, pot apărea efecte chiar dacă includeți chiar și o singură banană. Astfel, se evidențiază modul în care prepararea și combinarea alimentelor pot afecta absorbția compușilor dietetici din acestea. Totodată, atunci când amestecați o banană în compoziție, distrugeți pereții celulari ai fructelor, iar acest lucru poate elibera compuși ce pot irita sistemul digestiv. În același timp, anumite smoothie-uri cu banane pot avea un gust neplăcut. De exemplu, combinația de căpșuni și banane poate crea un gust mult prea dulce pentru unele persoane.