02 Iulie 2018
774 accesări
0 comentarii

Ceara din urechile copiilor poate fi uneori chiar deranjantă, mai ales că aceasta poate duce la formarea unor dopuri în urechea celui mic. Ceara de urechi, cunoscută şi sub numele de cerumen, este o substanţă naturală care ajută la păstrarea curată şi sănătoasă a urechii.

Potrivit specialiştilor, glandele din canalul auditiv secretă această ceară, pentru a proteja urechea, prin captarea murdăriei, prafului şi altor particule. Dacă aceste particule trec în urechea internă a copilului, pot dăuna timpanului.

În mod normal, ceara se secretă, apoi se usucă şi se mişcă spre urechea externă, unde se elimină. Mai grav, în momentul în care canalul auditiv al unui copil este obstrucţionat de prea multă ceară, urechea poate fi afectată şi poate cauza probleme cum ar fi slăbirea auzului datorită dopului de ceară, disconfort, durere de ureche, senzaţia de zgomot în ureche, mâncărime.

De precizat că formarea cerii în urechi nu cauzează febră şi probleme de somn, care sunt asociate cu infecţiile urechii.

Dr. Mihai Craiu, medic specialist pediatru, precizează că cerumenul din ureche nu este inutil.

„Această ceară apără urechea externă de musafiri nedoriţi şi protejează pielea unei zone inaccesibile, dar şi timpanul. Doar când se acumulează prea mult şi se formează dopuri întărite de ceară apar probleme. Aceste dopuri trebuie îndepărtate de medic. La domiciliu, am putea utiliza în încercarea de a îndepărta ceara diverse soluţii uleioase (picături de urechi) sau spray pentru ureche. La acestea se adaugă câteva picături de apă oxigenată, dar pentru utilizarea la adulţi. Nu folosiţi beţigaşe cu vată pentru a curăţa ceara din ureche. De ce? Deoarece conductul auditiv este foarte lung, iar cu un beţigaş doar mutăm spre interior ceara sau putem leza timpanul”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU