29 Mai 2025
20 accesări
0 comentarii

Fenomenul cunoscut ca „brain freeze” apare după consumul de alimente și băuturi foarte reci. Potrivit specialiştilor, durerea intensă de cap pe care o provoacă dispare în câteva secunde sau minute. Se ştie, în zilele toride de vară, o înghețată este exact ceea ce aveţi nevoie pentru a vă răcori. Totuși, dacă o savuraţi prea repede, riscaţi să vă provoace o durere de cap bruscă, intensă și neplăcută. Desigur, înghețata nu este singurul factor declanșator. Durerea de cap poate apărea atunci când mâncaţi sau beţi ceva foarte rece, cum ar fi: cuburi de gheață; shake-uri sau milkshake-uri; sucuri foarte reci. Un alt factor declanșator poate fi inhalarea de aer foarte rece în condiții de temperaturi scăzute.

Copiii sunt mai predispuși la durere, deoarece nu au învățat încă să mănânce încet alimentele reci, cum este şi înghețata. De asemenea, s-a observat că persoanele cu un istoric de migrene au un risc mai mare să experimenteze această durere. Practic, când un stimul rece atinge cerul gurii, se produce o constricție rapidă a vaselor de sânge din această zonă. Vasoconstricția este urmată de o dilatare rapidă a vaselor de sânge pentru a mări fluxul de sânge și a restabili astfel temperatura normală a zonei afectate. Durerea ascuțită este declanșată de această schimbare bruscă a dimensiunii vaselor de sânge care activează receptorii de durere din zonă. Aceasta este cauzată de stimuli reci şi este resimțită în zona frunții de cele mai multe ori, dar și în tâmple uneori.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU