Sursa Medical News Today

Sursa Medical News Today
Sursa Medical News Today
Sănătate
153 accesări 29 Iunie 2020 0 comentarii

De cele mai multe ori, imunitatea scade ca urmare a unor boli

Imunitatea este capacitatea naturală a organismului de apărare în faţa unor substanţe străine - virusuri, microbi, bacterii, paraziţi. Practic, anticorpii și celulele de apărare (limfocitele) „digeră” substanţele străine.

De cele mai multe ori însă, spun specialiştii Exquis, imunitatea scade ca urmare a unor boli, cum ar fi cancerul sau alte infecţii, dar și în urma tratamentului cu citostatice și cortizon. În acest caz, anticorpii nu pot face faţă.

„Imunitatea nu scade pentru că ai stat în căldură sau în frig, contrar opiniei majorităţii oamenilor. Ea este dată peste cap de boli grave: cancer, leucemie, SIDA, diverse infecţii, dar și de citostatice, care omoară celulele care ne apără. Este un cerc vicios. Dacă faci o infecţie, organismul este slăbit și capeţi o altă infecţie, iar tratamentul scade în continuare imunitatea”, precizează medicul Alina Tănase.

De asemenea, puţini știu că și imunitatea în exces este nefolositoare și chiar periculoasă, pentru ca organismul să supravieţuiască în condiţii normale. De fapt, o dereglare a acesteia face ca organismul să înceapă să producă anticorpi și limfocite împotriva unor substanţe specifice organismului, care nu îi sunt străine. Fenomenul se numește autoimunitate și duce la apariţia unor boli autoimune, cum sunt lupusul eritomatos, tiroidita autoimună, o anumită formă de anemie și alte boli ale sângelui.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.