Sfatul medicului
319 accesări 07 Iunie 2018 0 comentarii

De vorbă cu psihologul. Invidia - o boală pe care unii nu o pot stăpâni toată viaţa

Nu există om care să nu fi fost măcar o dată în viaţă ţinta manifestărilor provenite din invidie sau el însuşi să nu fi invidiat pe altcineva. În ambele cazuri, sentimentul de invidie este un mare generator de suferinţă, sunt de părere specialiştii. Aceştia spun că, de cele mai multe ori, invidia apare atunci când ne uităm în „curtea” altuia şi simţim furie, tristeţe şi neputinţă că nu avem un anumit lucru, o persoană sau situaţia lui. Psihologul Laura Maria Cojocaru spune că atunci când stârnim sentimentul de invidie, adică îl exteriorizăm, acesta generează un efect în lanţ de alte sentimente dăunătoare pentru sănătatea noastră fizică şi psihică, precum: insomnii, stări de anxietate, stări depresive, o furie care ne îndeamnă la comportamente disfuncţionale, în primul rând pentru noi înşine.

Mai mult decât atât, specialistul consideră că poate fi creionat un portret arhetipal al persoanelor care scot la suprafaţă mai des decât altele sentimentul de invidie. În această categorie intră persoanele cu stima scăzută.

„Atunci când o persoană are stima de sine scăzută, nu este împăcată cu imaginea ei, cu viaţa ei, cu fizicul ei, cu cercul de prieteni, cu situaţia ei financiară, socială, relaţională, au acumulat frustrări în timp, sunt persoane nesigure pe ele, cu încredere mică în propriile forţe şi râvnesc mereu la ceea ce au alţii. Întrucât nu reuşesc să obţină, există unele persoane care duc invidia la un alt nivel şi doresc răul persoanelor din jur despre care consideră că au o viaţă mai bună”, a declarat psihologul.

Apoi, putem aminti persoanele stăpânite de frică. Aceste persoane care experimentează stări de teamă sistematic, cum ar fi frica de prezent, de viitor, de propria neputinţă, frica de a nu fi îndepărtat, frica de a nu primi acceptare, respect, iubire, sprijin etc. de la cei din jur, sunt mai predispuse să trăiască mai des sentimentul de invidie. Nu trebuie uitate nici persoanele stăpânite de lene.

„Chiar dacă poate părea hilar, persoanele leneşe trăiesc mai des sentimentul de invidie decât alte persoane. Persoanele invidioase nu sunt dispuse să urmeze căile de dezvoltare şi de evoluţie pe care le urmează cei care au succes în viaţă, în carieră, în dragoste etc. Cei invidioşi nu sunt dispuşi să plătească preţul succesului, şi anume o doză de efort şi de renunţare în anumite momente la un soi de confort, drept pentru care se mulţumesc doar să invidieze”, a încheiat psihologul Laura Maria Cojocaru.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.