19 Iulie 2023
98 accesări
0 comentarii

Pe timpul verii, oamenii se confruntă cu diverse afecţiuni oculare. Din acest motiv, este esențial să acorde o atenţie sporită şi ochilor, nu doar pielii. În sezonul cald, atrag atenția medicii oftalmologi, ochii sunt afectați atât de temperaturile ridicate, cât și de radiații și de lumina puternică.

Prin urmare, în lunile iunie, iulie şi august, apar foarte multe cazuri de conjunctivită, blefarită și numeroase infecţii şi inflamaţii. O mâncărime în zona ochilor, înroșirea lor sau senzația de usturime reprezintă, din start, un semn că există o suferință și e nevoie să apelăm la un specialist.

„Temperaturile extreme pot cauza conjunctivită sau sindrom de ochi uscat, dar, pe termen lung, putem vorbi deja de risc crescut ca factor adjuvant al degenerescenței maculare sau cataractei din cauza expunerii fără protecție la razele soarelui. Pe lângă căldură, poluanții atmosferici pot cauza infecții oculare, astfel că trebuie să fim atenți și să intervenim când observăm că ochii noștri suferă deoarece astfel de afecțiuni se pot agrava dacă nu sunt tratate la timp”, explică dr. Dan Mircea Stănilă.

În primul rând, sindromul de ochi uscat apare vara, din cauză că filmul lacrimal se evaporă în momentul în care ne expunem unor temperaturi crescute. Iar ochii nu mai sunt hidratați suficient. Astfel, apar iritațiile și, în mod frecvent, senzația de usturime.

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni pe perioada verii, conjunctivita, este generată de o infecție virală sau bacteriană, după caz. Este o patologie care apare în special după o baie în mare sau în piscină. Se transmite foarte ușor de la un ochi la altul, însă și de la o persoană la alta.

Și ulciorul se numără, în același timp, printre afecțiunile ochiului frecvent întâlnite în sezonul estival, mai ales în cazul copiilor. Pe lângă umflătură și roșeață, acesta este frecvent însoțit și de durere. Totuși, frecatul la ochi nu face decât să agraveze simptomele.

Alergiile de toate tipurile sunt și ele prezente vara, iar unele afectează și ochii. Poluarea, praful și umezeala sunt factori care contribuie la dezvoltarea alergiilor de sezon.

În afară de aceste afecțiuni, care apar cu simptome greu de ignorat, expunerea la lumină fără protecție este un alt factor de risc pentru probleme mai grave. Astfel, razele UV pot crește riscul de apariție a afecțiunilor mai serioase, în timp. Este vorba despre degenerescența maculară, cataracta, glaucomul, „ochiul surferului” sau chiar cancerul de piele din zona pleoapelor și a ochiului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de RIDICHE PETRUŢA