Sfatul medicului
228 accesări 17 Septembrie 2019 0 comentarii

De vorbă cu specialistul. Ce boli ale pielii ne pândesc toamna

Toamna aduce întotdeauna cu ea nu doar o vreme mai rece, dar şi o mulţime de afecţiuni de sezon. Dr. Maria Axinciuc, medic dermatolog spune că una dintre acestea este rozaceea, o afecţiune care se agravează toamna. „Alternanţa cald/rece şi vânt/soare specifică zilelor de toamnă dă peste cap un ten cu rozacee, prin definiţie sensibil, şi poate declanşa veritabile pusee cu înroşire şi apariţie de pustule. În acest context, este necesară folosirea sistematică a unei creme de fotoprotecţie cu factor de cel puţin 15 şi a tratamentelor medicamentoase. Apoi, dermatita seboreică este foarte frecventă, majoritatea persoanelor prezentând cel puţin un episod de-a lungul vieţii.

Din păcate, afecţiunea se ameliorează vara şi se reactivează

toamna. Fiind vorba de o afecţiune cronică, nu se pune problema vindecării, ci a tratării puseelor acute. Numeroase cazuri de dermatită seboreică sunt tratate în mod eficient prin utilizarea şampoanelor cu efect antifungic (sulfură de seleniu, piritionat de zinc, ketoconazol). Aşa că, acordaţi o atenţie sporită la venirea toamnei tenului acneic, întrucât acneea pare să se agraveze la începutul sezonului, după expunerea excesivă la soare, din timpul verii”, a declarat pentru „Cuget Liber”, specialistul.

Pentru necunoscători, dermatita seboreică este, de fapt, o formă mai gravă de mătreaţă şi are simptome foarte asemănătoare: coji, mâncărime şi roşeaţă. Totuşi, există o diferenţă majoră între acestea: dermatita seboreică are tendinţa să fie mult mai gravă. Prin urmare vă puteţi aştepta să vedeţi mai multe coji, să experimentaţi un nivel mai mare de mâncărime şi mai multe semne de iritaţie decât în cazul mătreţii.

Se reactivează bolile cronice

Dr. Axinciuc a precizat că, tot în acest anotimp, ne putem confrunta cu reactivări ale unor boli cronice. Spre exemplu, persoanele care suferă de psoriazis sau dermatită atopică se bucură pe timpul verii de ameliorări ale afecţiunilor lor. Odată cu venirea toamnei, scăderea duratei zilei şi răcirea vremii pot duce la reapariţia semnelor de boală.

„În astfel de cazuri, folosirea de emoliente pentru combaterea uscăciunii pielii, reajustarea tratamentelor medicamentoase şi fototerapia pot ţine sub control semnele şi simptomele afecţiunii cronice. Chiar dacă nu experimentaţi niciuna din aceste afecţiuni ale pielii, este bine să adaptaţi îngrijirea pielii sezonului, pentru a o menţine proaspată şi hidratată”, este sfatul dermatologului.

Aşa că, nu uitaţi să consumaţi porţii mari de fructe şi vegetale. Toamna ne putem bucura de o multitudine de fructe şi legume gustoase şi cu proprietăţi benefice pentru sănătatea pielii noastre. Dr. Axinciuc recomandă consumul dovleacului, care este foarte bogat în vitamina A şi retinol, sfeclă, aceasta având proprietatea de a revitaliza pielea obosită, afinele, rodia, dar şi morcovii, care fac, şi ele, minuni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.