Sfatul medicului
230 accesări 28 Noiembrie 2019 0 comentarii

Deficiența de fier la copii apare odată cu instalarea anemiei

Foarte mulți copii suferă de deficiență de fier, aceasta fiind considerată de medici a fi cea mai întâlnită carență nutrițională în rândul celor mici. Spre exemplu, la adulți, cauzele deficienței de fier sunt sarcina și menstruațiile, în cazul femeilor și sângerarea gastrointestinală la bărbați. Când vine vorba de copii, însă, cauza principală a carenței de fier din organism se datorează de cele mai multe ori alimentației.

În primul an de adolescență, datorită creșterii rapide, organismul are nevoie de mai mult fier, iar dacă dieta nu îl furnizează, putem avea de a face cu o anemie. Apoi, consumul exagerat de lapte de vacă la copiii cu vârsta de până la doi ani este cea mai întâlnită cauză a deficienței de fier, deoarece fierul conținut de laptele de vacă este mult mai puțin absorbit în organism decât laptele de sân, putând cauza chiar și sângerări la nivelul intestinelor.

Acesta este și motivul pentru care alăptatul până la doi ani sau utilizarea exclusivă a formulelor de lapte praf îmbogățite cu fier sunt cele mai simple și eficiente soluții pentru evitarea deficienței de fier. Totodată, o altă cauză posibilă a carenței de fier este malabsorbția acestuia, mai ales în cazul celor cu boala celiacă (intoleranța la alimente care conțin gluten, cum sunt grâul, secara, ovăzul, orzul) sau care prezintă colonii de H. pylori în tractul digestiv.

În același timp, absorția fierului este o problemă și în cazul vegetarienilor, pentru că legumele și fructele bogate în fitați pot reduce capacitatea organismului de a stoca fierul. De cele mai multe ori, categoriile de sugari și copii care prezintă risc crescut de anemie feriprivă sunt bebelușii născuți prematur, cei care beau lapte de vacă înainte de vârsta de un an sau bebelușii alăptați, care nu încep diversificarea cu alimente bogate în fier după vârsta de șase luni. În aceeași categorie intră și bebelușii care beau lapte formulă neîmbogățită cu fier, dar și copiii cu vârsta cuprinsă între 1-5 ani, care beau mai mult de 700 ml lapte de vacă, capră sau soia pe zi.

Dr. Loredana Mitescu, medic de familie este de părere că o cantitate mică de fier în organismul copilului poate avea un impact negativ asupra funcționării sale corecte. Totuși, majoritatea simptomelor deficienței de fier nu apar decât odată cu instalarea anemiei. Acestea includ: oboseală și slăbiciune, dureri de cap, față palidă, unghii casante, apetit scăzut, dificultăți de respirație, iritabilitate, inflamarea limbii, scaune închise la culoare, dificultăți în menținerea temperaturii corpului, risc crescut de a contacta infecții, ritm cardiac neregulat, probleme de comportament etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.