04 Mai 2018
997 accesări
0 comentarii

Vă simţiţi trişti, dezamăgiţi, fără chef de viaţă? Au trecut deja mai mult de câteva zile şi simţiţi că starea de rău în care vă aflaţi se adânceşte şi nu mai puteţi ieşi la suprafaţă? Ei bine, atunci vă confruntaţi cu depresie.

În general, simptomele care apar în cazul acestei afecţiuni sunt forme mai puţin obişnuite de comportament, iar acestea sunt: culpabilitatea, problemele cu somnul, atacurile de panică, izolarea, lipsa de concentrare continuă, pierderea interesului pentru hobby-uri, lipsa continuă a poftei de mâncare, lipsa de motivaţie şi inspiraţie, preocuparea cu gânduri de suicid etc.

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, orice metodă neobişnuită de comportament are două moduri de funcţionare: 1. te face să-ţi vezi neputinţa şi să îţi devină profesor, ca să înveţi din ea; 2. te asociezi, o laşi să fie, vorbeşti şi gândeşti mecanic despre ea, fără să faci nimic s-o schimbi.

„Este ca şi cum treci pe lângă o curte şi un câine te latră puternic. Ai de ales, să-ţi fie învăţătură să fii atent pe lângă ce curţi treci, sau să fii adâncit în gândurile tale şi să nu vezi curtea. Depresia este deconectarea intenţională faţă de lucrurile şi situaţiile din jur. Depresia este forma de lene, aşteptările continue şi nemulţumirile constante. Depresia este un semnal de alarmă pentru cei care cred prea mult în alţii şi mai puţin în ei înşişi. Depresia nu este cu precizie diagnosticată, ci este un aspect speculativ, pe care pacientul, din păcate, îl crede. Însuşirea acestei diagnosticări speculative zideşte în om însuşi acest mod neobişnuit de comportament. E ca şi cum cineva îţi spune că eşti bou şi tu să-l crezi fără să te verifici prin toate metodele”, a explicat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU