Sfatul medicului
293 accesări 11 Octombrie 2018 0 comentarii

„Depresia poate influenţa capacitatea pacientului de a adera la tratament”

Tulburările psihice reprezintă un diagnostic foarte grav şi o povară greu de dus dacă acestea afectează persoanele care suferă, deja, de alte boli, precum infecţia cu HIV/SIDA, hepatitele cronice sau cancerul. Din acest motiv, este important ca aceşti bolnavi să primească deopotrivă servicii medicale şi psihosociale pentru a-şi gestiona cu succes starea. „Conform datelor OMS, în întreaga lume, 16% dintre copiii şi adolescenţii cu vârsta între zece şi 19 ani prezintă tulburări psihice. Jumătate dintre bolile mintale se instalează în preajma vârstei de 14 ani, trei sferturi până la 25 de ani. Bolile psihice reprezintă principala cauză a dizabilităţii la tineri. Nediagnosticate şi netratate, bolile psihice influenţează grav dezvoltarea copiilor, realizările lor educaţionale şi potenţialul acestora de a trăi viaţa deplină şi productivă. Suferinţa psihică nu atrage simpatia şi compasiunea semenilor. Boala psihică este, din păcate, însoţită de stigmat. Societatea îi izolează şi îi tratează diferit pe cei care suferă de asemenea afecţiuni. Aşa se explică şi reţinerea celor care ar putea să solicite sprijinul psihologilor şi psihiatrilor”, a declarat directorul executiv al Fundaţiei „Baylor Marea Neagră”, Ana-Maria Schweitzer.

Aceasta a adăugat că diferenţa dintre nevoia de tratament şi furnizarea acestuia este mare în întreaga lume. În prezent, în cazul persoanelor care beneficiază de serviciile lor, în judeţele Constanţa şi Tulcea, au fost integrate serviciile de sănătate mintală cu ajutorul unei echipe de psihologi, atât în cazul persoanelor cu HIV, cât şi al celor cu hepatite B şi C.

În plus, pentru a înţelege mai bine nevoile pacienţilor, echipa de la Baylor a studiat simptomatologia pacienţilor cu HIV şi hepatita C. Studiul, a precizat specialistul, a fost o necesitate, pentru că depresia are o influenţă determinantă asupra rezultatelor pe care pacienţii cu boli infecţioase cronice, cum sunt HIV şi hepatita C, le obţin.

„Depresia poate influenţa capacitatea pacientului de a adera la tratament, la fel cum poate determina comportamente cu grad ridicat de risc. Din cauza impactului psihologic al bolii, apar manifestări ale depresiei. Echipa noastră monitorizează simptomatologia depresivă secundară impactului psihologic al bolii sau datorată schimbărilor biologice pe care le determină boala infecţioasă. Important este că putem folosi rezultatele studiului pentru a interveni la timp şi a îndruma persoanele care au asemenea probleme să solicite îndrumare psihiatrică suplimentară şi tratament”, a precizat directorul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.