14 Septembrie 2018
765 accesări
0 comentarii

Studiile realizate în ultima perioadă arată că, în cazul pacienţilor care trăiesc cu HIV sau care suferă de hepatite virale B şi C, hepatite cronice, ciroze, evoluţia bolii poate fi influenţată negativ de depresie. Problema este că, netratată, aceasta contribuie direct la deteriorarea stării generale a persoanelor infectate, iar costurile cu tratamentul unui bolnav cronic pot înregistra creşteri semnificative.

„Nu este chiar simplu să fii pacient cu boală cronică şi de aceea sprijinul pe termen lung este necesar. Una dintre componentele programului de îngrijire medicală şi psihosocială pe termen lung la noi este să evaluăm stilul de viaţă, să vedem dacă persoana are depresie sau alte probleme psiho-emoţionale”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director al Fundaţiei „Baylor Marea Neagră”.

Aceasta a precizat că orice persoană cu boală cronică trebuie să înveţe foarte multe lucruri, să ia decizii consultându-se cu medicul.

Mai mult decât atât, echilibrul psihic este un ingredient deosebit de important pentru starea generală bună a tuturor oamenilor, nu doar a persoanelor care trăiesc cu HIV sau hepatită.

„Depresia poate fi un obstacol redutabil în urmarea corectă a tratamentului pentru boli ca infecţia cu HIV sau hepatitele B sau C. De aceea, este foarte important ca cei care se confruntă cu această problemă să o recunoască cât mai repede şi să ştie că există soluţii. Dorinţa noastră este ca fiecare să ştie ce poate face pentru a se simţi mai bine şi a reveni la un stil de viaţă cât mai asemănător cu cel anterior”, a precizat Ştefania Mihale, director dezvoltare programe la Fundaţia „Baylor Marea Neagră”.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU