Sursa News Singapore

Sursa News Singapore
Sursa News Singapore
Sfatul medicului
148 accesări 26 Iunie 2020 0 comentarii

Dermatita atopică poate apărea la orice vârstă

Dacă vă gândeaţi că dermatita atopică afectează doar copiii, vă înşelaţi. Aceasta poate afecta în egală măsură şi adulţii.

Pielea unei persoane sănătoase este acoperită cu un film lipidic care nu este suficient dezvoltat la persoanele cu dermatită atopică. Astfel, celulele au o coeziune slabă şi se descuamează mai repede. În aceste situaţii, apar inflamaţiile, pielea fiind roşie şi uscată. Ulterior, pe piele apar pete care se fisurează şi apar cruste.

Potrivit dr. Ecaterina Ilie, în zonele cu piele uscată apare senzaţia de prurit şi determină persoana să se scarpine. Aceste zone devin treptat dureroase. Desigur, dermatita aduce cu ea şi alte probleme. Pruritul apare mai frecvent noaptea şi afectează somnul şi psihicul. Spre exemplu, factorul ereditar joacă un rol important în dermatita atopică. Specialiştii spun că, dacă unul dintre părinţi are dermatită atopică, există 56% şanse ca afecţiunea să apară la copil.

Apoi, dacă ambii părinţi au dermatită atopică, şansele cresc la 81%. Alţi factori care declanşează boala sunt anumite alimente (nucile, citricele, lactatele), blana animalelor, polenul, praful şi detergenţii. Din păcate, nu există un tratament care să îndepărteze definitiv afecţiunea. Totuşi, cu puţin efort, se poate ţine sub control, pentru o perioadă de timp. În primul rând, trebuie îndepărtaţi factorii alergeni.

Tocmai de aceea, a subliniat medicul, dermatita atopică se accentuează în contact cu praful, detergenţii şi alte produse chimice, păr de animale sau polen. Acesta este motivul pentru care zonele afectate trebuie protejate în permanenţă cu produse grase hipoalergenice, pe bază de calciu, vitaminele A şi E.

În acelaşi timp, trebuie folosite uleiuri speciale pentru baie şi duş în locul gelurilor parfumate. Dacă afecţiunea devine acută, cu pustule şi leziuni, trebuie mers la dermatolog, care, pe lângă creme emoliente, va prescrie şi produse cu cortizon.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.