22 August 2018
717 accesări
0 comentarii

Chiar dacă vi se pare că deshidratarea este o chestiune uşor de trecut cu vederea, ei bine, iată că nu este chiar aşa. În cazul în care aceasta apare la copil, se poate transforma într-o problemă gravă. Acest lucru se întâmplă pentru că atât copiii, cât şi adulţii pierd în mod constant apă din organism pe durata unei zile.

Practic, apa se evaporă din piele şi iese din corp atunci când respirăm, plângem, transpirăm ori mergem la toaletă. De obicei, copiii primesc suficientă apă din consumul de lichide şi alimente pentru a înlocui lichidele pierdute.

Totuşi, în unele situaţii, copiii pot pierde mai multă apă decât în mod normal. Spre exemplu, atunci când se confruntă cu febră, viroze intestinale, expunere la un mediu extrem de călduros sau efectuarea de exerciţii fizice în mod exagerat, toate acestea pot conduce la o pierdere excesivă de lichide şi, în consecinţă, la deshidratare.

Din nefericire, foarte mulţi copii ajung vara în spital cu deshidratări, mai ales din cauza faptului că stau un timp îndelungat la soare. Unii copii se deshidratează, pur şi simplu, pentru că nu consumă suficientă apă, dar există şi o serie de factori de risc pentru deshidratare precum: febră, vărsături, diaree, transpiraţie excesivă, aport deficitar de lichide în timpul unei îmbolnăviri.

De asemenea, poate fi vorba despre o afecţiune cronică, precum diabet sau vreo problemă gastrointestinală. Aşa că, dacă cel mic vomită, are scaune apoase, nu poate sau nu vrea să bea din cauza unei afecţiuni, este foarte important să îl monitorizaţi.

„Uneori, mă mir cât de rezistenţi sunt unii copii la deshidratare, diaree şi vărsături. Când ieşirile de lichide (vomă, diaree, transpiraţii masive sau urină foarte multă) depăşesc intrările de lichide pe gură, veniţi imediat la spital. Este necesară evaluarea şi tratarea urgentă a deshidratării înainte să apară nenorociri. În acelaşi timp, nu uitaţi că în zilele călduroase, dacă organismul nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea ameţeli, crampe musculare, senzaţie de epuizare, şoc hipertermic sau insolaţie”, a explicat dr. Mihai Craiu, medic specialist pediatru.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU