Boli şi afecţiuni
3324 accesări 07 Decembrie 2016 0 comentarii

Deşi e greu să recunoaşteţi, dragi bărbaţi, andropauza există!

Aşa cum femeile suferă modificări hormonale, ce le provoacă neplăceri, precum şi diferite afecţiuni, mai ales în jurul vârstei de 50 de ani, când se instalează menopauza, şi bărbaţii suferă dezechilibre hormonale.
La bărbaţi este vorba despre o scădere a hormonului testosteron, după vârsta de 45 ani, dar poate surveni şi mai devreme, care provoacă în organismul bărbatului manifestări fizice, dar şi psihologice. În urma acestui fenomen, se poate instala „andropauza”, un termen care încă nu este acceptat în totalitate de către medicii specialişti endocrinologi, cel puţin nu sub această titulatură, dar care are simptome vizibile ce nu pot fi trecute cu vederea. Hormonul masculin, testosteron, are un rol esenţial în echilibrul comportamentului emoţional, al libidoului etc. Testosteronul influenţează pilozitatea, vocea şi menţine procesul de producere a spermatozoizilor. Începând cu vârsta de 30 ani, nivelul de testosteron scade cu aproximativ 10 procente la fiecare 10 ani.
„Bărbaţii care sunt afectaţi de acest fenomen au capacitate redusă de concentrare, sunt irascibili, obosiţi, depresivi şi au libido scăzut. De asemenea, forţa şi masa musculară scad, apar disfuncţiile erectile (manifestate prin imposibiliatea de a menţine erecţia în timpul actului sexual), se poate instala şi osteoporoza, prin scăderea densităţii osoase, precum şi anemia. Nu în ultimul rând, persoanele afectate pot avea dureri articulare, dureri de cap şi transpiraţii nocturne”, explică dr. Eduard Circo, medic specialist endocrinolog.

De ce apare andropauza
Bărbaţii care sunt predispuşi, în a se confrunta cu acest fenomen, sunt fumătorii, cei care consumă alcool în exces, precum şi cei care sunt supraponderali sau obezi. Asta nu înseamnă că ceilalţi bărbaţi sunt ocoliţi, în totalitate. Anumite afecţiuni, precum deficitul de hormoni, diabetul, hipertensiunea etc., contribuie, de aseme-nea, la instalarea acestei afecţiuni. Nu în ultimul rând, dieta necorespunzătoare, bogată în grăsimi şi săracă în fibre şi vitamine, lipsa activităţii fizice, dar şi abuzul de medicamente au un aport mare în scăde-rea nivelului de testosteron. Pentru a combate andropauza, este nevoie de odihnă suficientă, respectarea somnului din timpul nopţii, adoptarea unui regim alimentar sănătos, a unei vieţi active, cu exerciţii fizice, zilnice, fără stres. De asemenea, pentru a micşora şansele de instalare a andro-pauzei, eliminaţi consumul de alcool, tutun şi cafea.

Terapia hormonală are contraindicaţii
Diagnosticarea andropauzei presupune, în primul rând, prezentarea la un medic specialist endocrinolog. Acesta, în urma unui consult, poate stabili dacă simptomele sunt într-adevăr specifice andropauzei sau dacă este o altă boală care le produce.
„Pe lângă evaluarea clinică a simptomelor, medicul specialist va indica efectuarea unor analize de sânge, pentru a evidenţia nivelul de testosteron. În cazul în care analizele de sânge arată clar o scădere a nivelului de testosteron, tratamentul include substituţia hormonului. Această terapie poate aduce nivelul de hormoni aproape de cel normal”, mai spune specialistul.
Cu toate că în urma tratamentului simptomatologia se ameliorează simţitor, această terapie de substituţie hormonală poate avea şi efecte secundare, potrivit specialiştilor, mai mult, aceasta ar putea accelera evoluţia unui cancer de prostată. Aşadar, bărbaţii care se confruntă cu simptome specifice andropauzei, trebuie să adopte un stil de viaţă sănătos. Sportul şi dieta sănătoasă sunt principalii factori care pot preveni andropauza.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.