07 Iunie 2025
36 accesări
0 comentarii

Unele alimente au un indice glicemic mai mare decât altele și cresc nivelul glicemiei mai mult. Împreună cu pastele, cartofii sau bananele, fructele uscate sunt adesea evitate de persoanele diabetice de teamă că le pot destabiliza boala. Practic, susțin specialiștii, orice tip de aliment consumați, glucidele pe care le conține sunt descompuse și eliberate în organism sub formă de glucoză, sursa esențială de energie pentru celulele corpului uman.

În cazul unei persoane fără diabet, pancreasul eliberează insulină, un hormon care face posibilă utilizarea glucozei în organism. Persoanele cu diabet nu pot produce sau utiliza eficient insulina, având nevoie de medicamente pentru a menține echilibrul glucozei în sânge. De asemenea, ele trebuie să-și monitorizeze atent aportul de glucide din alimentație.

Drept urmare, o persoană cu diabet zaharat de tip 2 poate mânca o varietate de alimente. Cu toate acestea, unele alimente pot avea un impact mai mare asupra glicemiei decât altele, iar fructele uscate se numără printre ele. Deși ele conțin vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, diabeticii trebuie să fie atenți la nivelul glicemiei. Pe lângă dimensiunea porției, este important și conținutul de fibre alimentare al fructelor uscate. Fibrele încetinesc absorbția glucidelor din alimente, astfel că fructele uscate vor avea un impact mai redus asupra glicemiei. Deci, dacă aveți diabet și vreți să consumați fructe uscate, ar trebui să verificați eticheta produselor înainte de a le cumpăra și să le evitați pe cele care au zaharuri adăugate. Această precizare se regăsește în zona de informații nutriționale de pe etichetă, iar în dreptul zaharurilor adăugate ar trebui să scrie zero grame.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU