16 Iulie 2018
889 accesări
0 comentarii

Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa au diagnosticat, în ultimele zile, zeci de cazuri de bolnavi cu diaree acută, o parte dintre aceştia rămânând internaţi.

Boala diareică acută este o îmbolnăvire survenită brusc, prin scaunele diareice pierzându-se apă şi săruri minerale, ceea ce poate duce la deshidratare, epuizarea bolnavului sau chiar la deces, în cazul sugarilor şi copiilor mici.

Boala diareică acută poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau paraziţi care pătrund în organism prin apă şi alimente. Sindromul hemolitic-uremic este un sindrom clinic sever care se caracterizează prin insuficienţă renală acută, anemie şi o scădere severă, bruscă a numărului de trombocite. Afecţiunea apare în special la copiii cu vârsta sub cinci ani şi este determinată de Escherichia coli enterohemoragic, virulenţa tulpinilor acestui tip datorându-se, în principal, unor toxine denumite shigatoxine sau verotoxine.

Măsurile de profilaxie recomandate de medici sunt evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate; asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4-8 grade Celsius. Apoi, în cazul alimentelor, acestea trebuie consumate la mai puţin de 2-3 ore de la preparare (refrigerare), iar alimentele pregătite pentru sugari se vor servi imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider.

Totodată, se impune spălarea atentă a fructelor, a zarzavaturilor şi a verdeţurilor, înainte de consumarea lor. Fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabile ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor. De asemenea, trebuie evitat consumul alimentelor vândute pe stradă, precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburgeri şi alte produse gen fast-food.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU