22 Aprilie 2025
1330 accesări
0 comentarii

Sărbătorile înseamnă revederea cu cei dragi și mese îmbelșugate cu familia. După perioadele lungi de post, specialiștii recomandă introducerea treptată a cărnii în dietă, pentru a evita disconfortul abdominal sau chiar indigestia. Tu te-ai pregătit corespunzător pentru asta?

În cultura noastră, mesele de Paști sunt bogate în grăsimi nesănătoase, care afectează tranzitul, provocând balonare și alte simptome neplăcute. De aceea, este indicat să urmăm sfaturile specialiștilor când e vorba de reintroducerea alimentelor cu proteină animală în alimentație după o perioadă lungă de repaus. De la dureri abdominale, senzație de reflux, regurgitații, balonare, flatulență, diaree sau chiar constipație, toate sunt simptome care pot să apară atunci când sistemul digestiv îți schimbă brusc dieta.

Astfel că, după o masă copioasă, mai ales dacă a fost plină de grăsimi sau carbohidrați, corpul are nevoie de un mic ajutor ca să proceseze totul cum trebuie. Drept urmare, în acest articol am adunat câteva sfaturi care pot ajuta la o digestie mai ușoară după mesele de sărbători.

Recomandările specialiștilor

Mișcarea ușoară

Plimbarea timp de 10, 20 de minuteajută la stimularea peristaltismului intestinal (mișcarea naturală a intestinelor), stimulând digestia. Specialiștii recomandă evitarea statul întins pe spate imediat după masă. Această poziție poate agrava refluxul gastroesofagia.

Ceaiurile digestive

Printre cele mai recomandate ceaiuri pentru digestie se numără:

  1. Ceaiul de mentă– relaxează musculatura tractului digestiv;
  2. Ceaiul de ghimbir– ajută la reducerea balonării și grețurilor;
  3. Ceaiul de păpădie- conține compuși care favorizează digestia prin stimularea contracțiilor musculare;
  4. Ceaiul de mușețel– are efect calmant la nivelul stomacului și antiinflamator;
  5. Ceaiul de anghinare- remediu natural pentru bila leneșă, problemă cu care mulți dintre noi se confruntă în timpul sărbătorilor.

Hidratarea optimă și alimentația care ajută digestia

Totodată, pentru stimularea tranzitului intestinal, specialiștii mai recomandă hidratarea cu minimum 2 litri de lichide pe zi. Pe lângă hidratarea cu apă, specialiștii mai recomandă:

  • Lămâia cu apă caldăpentru că sprijină secreția de sucuri gastrice;
  • Oțetul de mere cu apăoferă un boost enzematic;
  • Iaurtul sau chefirulau probiotice (bacterii bune) care pătrund în sistemul digestiv, stimulând tranzitul.

Suplimentele pentru digestie

Tot în aceste perioade, cu mese îmbelșugate, este bine să adăugăm în dieta noastră suplimente pentru digestie, care să ne ajute să scăpăm de diosconfortul abdominal. Printre acestea se numără Efi-Digest, de la Naturalis. Datorită compoziției pe bază de pancreatină, suplimentul ajută la ameliorarea digestiei și asimilării grăsimilor, înlătură flatulența, stabilizează masa corporală, ameliorează diareea și steatoreea.

Pancreatina contribuie la producția de enzime pancreatice, ajutând digestia și absorbția optimă a nutrienților din alimente. Atunci când aceste enzime pancreatice nu sunt sintetizate corespunzător, digestia carbohidraților, a proteinelor și a grăsimilor este îngreunată, provocând aceste probleme ale sistemului digestiv și nu numai.

Naturalis Efi-Digest se poate achiziționa din farmaciile Catena și online de pe springfarma.com

De evitat!

Tot specialiștii recomandă evitarea anumitor obiceiuri care încetinesc metabolismul și provoacă disconfort abdominal. Printre acestea se numără: somnul imediat după masă; băuturile acidulate sau alcoolul în exces; porțiile mari de desert. Totodată, dacă ai în mod constant senzația de balonare și prea plin după ce mănânci, ar putea fi util să vezi ce alimente îți provoacă asta, să-ți faci un mic “jurnal alimentar”și să apelezi la sfatul unui specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii