
Toată lumea ştie că în spitalele din România este un deficit acut de sânge şi asta se întâmplă tocmai datorită faptului că oamenii nu se înghesuie să doneze acest lichid special, fără de care viaţa noastră nu ar fi posibilă. Interesant este faptul că donarea regulată de sânge micşorează riscul de a suferi de cancer şi/sau infarct, iar oamenii de ştiinţă afirmă că acest lucru se întâmplă şi datorită faptului că scade nivelul fierului din organism, care, în concentraţii ridicate, poate îngroşa sângele. De asemenea, donatorii pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.
Specialiştii spun că un nivel crescut al fierului în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în cele din urmă, la boli cardiovasculare. Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu pe aproximativ 2.700 de persoane şi au constatat că cei care donează sânge prezintă cu 88% mai puţine riscuri de a face infarct decât cei care nu donează. De asemenea, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral. Ca urmare, pe lângă şansa pe care o poate oferi unor bolnavi, persoana donatoare se alege şi cu unele beneficii importante pentru sănătate. Potrivit şefului Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, dr. Alina Mirella Dobrotă, dacă nu aţi reuşit să donaţi sânge în cursul săptămânii, puteţi face acest lucru şi sâmbătă, 27 martie, între orele 8.30-13.00.