Foto: digi-world.tv

Foto: digi-world.tv
Foto: digi-world.tv
Ştiri medicale
1531 accesări 13 Mai 2020 0 comentarii

Donarea de sânge nu trebuie să se oprească odată cu pandemia

Este clar, oamenii au nevoie de sânge ca de aer. Vreţi să ajutați? În acest caz, mergeţi și donaţi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Constanţa. Medicii spun că donarea de sânge nu trebuie să se oprească odată cu pandemia cu noul coronavirus.

„Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa dispune de toate materialele necesare activităţii medicale, echipa depune eforturi lucrând în week-end-uri, dar fără contribuţia dumneavoastră, a oamenilor sănătoşi, dornici să ajute donând sânge, eforturile noastre nu îşi ating obiectivul. Menţionăm că, în acelaşi interval, se va desfăşura şi acţiunea de informare şi recrutare de donatori de celule stem”, a declarat şeful CRTS, dr. Alina Mirella Dobrotă.

Donatorii trebuie să aibă maximum 65 de ani şi - obligatoriu - să nu fi suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă. În privinţa avantajelor pe care oamenii le au de pe urma donării, acestea au rămas neschimbate.

Ca şi până acum, donatorii vor primi şapte tichete de masă, o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi sau o zi scutire de la frecvenţă în ziua donării în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor. În plus, li se decontează cheltuielile de transport în comun între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Pot dona sânge persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.