Ştiri medicale
1697 accesări 20 Mai 2020 0 comentarii

Donaţi sânge! Gestul care salvează viaţa altor semeni

Persoanele care lucrează ori sunt prea ocupate, dar vor să-și ajute semenii donând sânge au posibilitatea de a se prezenta, sâmbătă, 23 mai, între orele 9.00 și 13.00, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța.

În ultima perioadă, a precizat șeful CRTS, dr. Alina Mirella Dobrotă, solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

„Pacienţi cu boli grave, copii şi adulţi, au nevoie de tratament transfuzional, iar fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament. Centrul nostru dispune de toate materialele necesare activităţii medicale, echipa depune eforturi lucrând în week-end-uri, dar fără contribuţia dumneavoastră, a oamenilor sănătoşi, dornici să ajute donând sânge, eforturile noastre nu îşi ating obiectivul.

Vă rugăm să nu ignoraţi acest mesaj şi să luaţi în considerare oportunitatea de a oferi unui necunoscut o oră din sâmbăta dumneavoastră liberă, devenind donator de sânge”, a declarat medicul.

XXX

Au capacitatea de a dona numai persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg şi care nu au avut niciodată hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă.

Persoanele care au peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie şi o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă sau afecţiuni neurologice.

Cei care efectuează o donare completă (450 ml sânge) vor beneficia la cerere de şapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul salariaţilor, sau o zi scutire în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor. În plus, oamenilor li se acordă decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.