Sursa foto Youtube

Sursa foto Youtube
11 August 2021
263 accesări
0 comentarii

Se întâmplă, uneori, ca dimineaţa alarma să sune, să vă treziţi şi să ştiţi că trebuie să vă daţi jos din pat, dar corpul să refuze să reacţioneze. Este o senzaţie pe care o resimţiţi din când în când, mai ales dacă v-aţi culcat târziu sau aţi avut o zi extrem de obositoare. Cu toate acestea, există persoane care se confruntă cu acest sentiment în fiecare zi şi ale căror simptome descriu o problemă de sănătate numită „dysanie”.

Deşi, în prezent, nu este un diagnostic medical oficial, dysania poate fi asociată cu anumite afecţiuni medicale severe, aşadar, dacă vă regăsiţi în aceste simptome, este important să mergeţi la medic pentru a afla dacă nu este vorba despre o problemă de sănătate mai importantă, precizează doc.ro.
Specialiştii spun că dysania nu este acelaşi lucru cu starea de somnolenţă şi nu se rezolvă prin cele opt ore de somn odihnitor. Din punct de vedere medical, dysania poate fi descrisă mai degrabă ca o inerţie de somn sau stare de oboseală acută (extenuare) şi reprezintă incapacitatea de a vă da jos din pat dimineaţa. Oamenii de ştiinţă o denumesc stare de tranziţie între somn şi conştienţă, pe durata căreia este posibil să nu fiţi complet productiv. În acelaşi timp, inerţia de somn este un fenomen comun pentru persoanele care sunt nevoite să se trezească în toiul unui ciclu de somn, cum ar fi cadrele medicale care fac gărzi. De asemenea, poate apărea frecvent la persoanele care suferă de anumite tulburări psihice, cum ar fi depresia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU