15 Noiembrie 2017
1144 accesări
0 comentarii

Noiembrie este luna de conştientizare, la nivel mondial, cu privire la cancerul pulmonar, malignitate care ocupă primul loc în România, atât ca număr de cazuri noi, cât şi ca număr de decese în rândul bărbaţilor şi devine o cauză frecventă şi în rândul femeilor, situându-se pe locul 4, după cancerul de sân, col uterin şi colo-rectal.

Mortalitatea este ridicată din cauza diagnosticării tardive şi a lipsei de acces la terapii inovatoare, consecinţe ale unui sistem de sănătate la fel de malign, incapabil să ţină pasul cu medicina modernă, victimă a unor politici economice învechite, lipsite deviziune pe termen lung.

„Pacienţii nu pot aştepta dezmorţirea sistemului şi nu îşi pot prelungi viaţa până când autorităţile vor avea timp de ei şi de suferinţa lor.

În Suedia, doi din trei pacienţi sunt în viaţă la un an de la diagnosticarea cu cancer pulmonar. În România, mai puţin de o treime din cazuri sunt diagnosticate într-o etapă terapeutică utilă, media de supravieţuire este de 6-18 luni şi doar aproximativ 20% din pacienţi trăiesc mai mult de un an.Supravieţuirea la 5 ani este practic nulă pentru cei cu boală metastatică. Aceşti pacienţi sunt trataţi în prezent cu chimioterapie, care consumă resursele sistemului doar ca să le mai prelungească viaţa cu câteva zile, în timp ce toate ghidurile terapeutice moderne şi toate recomandările Comisiei Naţionale de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii recomandă imunoterapia ca tratament pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer pulmonar metastatic”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU