23 Ianuarie 2019
1069 accesări
0 comentarii

Nu există copil care să nu fi trecut prin chinurile colicilor abdominale. De multe ori, însă, aceste colici reprezintă un motiv pentru care părinţii se îngrijorează încă dinainte de naştere.

„Auzi deseori mămici care încearcă să-şi liniştească puii, dar în egală măsură întâlnim mămici şi tătici care spun că micuţii lor au fost foarte liniştiţi şi nu au avut nopţi pe care să nu le înţeleagă şi să nu le controleze. Această temere îi determină pe părinţi să nu îşi conştientizeze instinctele şi caută soluţii", a declarat Liliana Tudose, consilier în alăptare şi educator prenatal Lamaze.

Tocmai de aceea, ea vrea să ajute acele mămici a căror alăptare este afectată, pentru că nu înţeleg plânsul copilului şi îl asociază cu colicile abdominale.

Aceste colici la bebeluşi provoacă dureri de burtă, crize dese de plâns, crampe abdominale şi balonare. Aceste simptome pe care le au bebeluşii pot ţine foarte mult, îi fac să sufere, să plângă şi chiar să ţipe. Colicile sunt o problemă pentru mulţi părinţi, apar în primele săptămâni de viaţă ale bebeluşilor.

Din păcate, cauzele apariţiei colicilor nu se cunosc exact. Specialiştii spun că, uneori, nou-născutul are probleme legate de digerarea laptelui şi de aceea, din cauza digestiei imature, suferă de gaze şi dureri care îl fac să plângă. Probabil o cauză a colicilor poate fi tractul digestiv imatur al bebeluşului nou-născut.

Uneori, laptele praf este greu de tolerat de bebeluş şi trebuie schimbat la recomandarea medicului pediatru. De asemenea, refluxul gastro-esofagian la bebeluşul nou-născut poate provoca colici şi plânsul caracteristic la micuţ. Refluxul poate cauza iritaţii şi un disconfort accentuat care îl face pe bebeluş să fie agitat, neliniştit.

Din acest motiv, în timpul alăptatului, copilul trebuie oprit din când în când şi pus să râgâie pentru a elimina aerul acumulat în stomac. Crampele sau crizele de colici apar mai ales după alăptare. De multe ori, bebeluşul poate strânge picioarele la piept, pentru că aşa durerea devine mai suportabilă pentru el.

De ce apar crampele

Totodată, se spune că gazele apar din cauza colicilor. Faptul că bebeluşii se simt copleşiţi uneori de mediul la care sunt expuşi îi face să plângă aproape din orice. De aceea, părinţii trebuie să vadă ceea ce îi calmează pe bebeluşi, prin legănat, mângâiat, alintat etc. De obicei, colicile ţin trei luni, medicii recomandându-le adulţilor o serie de remedii. Acestea se referă, în primul rând, la administrarea de probiotice, care pot ameliora durerile de burtă şi care se pot amesteca în sticluţa cu biberon cu laptele matern sau cu laptele praf. Apoi, există în farmacii picături pentru reducerea gazelor intestinale, ceaiuri din plante medicinale (muşeţel, lemn dulce, mentă), care se administrează sub formă de picături şi pot ameliora simptomele de colici la bebeluşi.

Ca urmare, câteva linguriţe mici cu ceai din plante medicinale pot avea efect benefic asupra tractului digestiv şi pot ameliora durerile de burtă. În plus, şi încălzirea laptelui la temperatura corpului poate ajuta în caz de colici, aşa că mama care alăptează bebeluşul la sân trebuie să fie atentă la alimentaţia ei, să nu consume conopidă, varză sau fasole.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU