13 Ianuarie 2022
265 accesări
0 comentarii

Nu există om care să nu fi avut, măcar o dată, dureri corporale, acestea fiind un simptom obișnuit provocat de o serie de afecțiuni. Cert este că, pornind de la disconforturi temporare, până la boli cronice autoimune, acestea sunt capabile să provoace reale neplăceri, care afectează calitatea vieții unei persoane.

Cum spuneam, multe afecțiuni pot reprezenta cauze ale durerilor corporale. De fapt, durerea este un simptom atât de comun, încât ar putea fi atribuit aproape oricărei afecțiuni. De asemenea, este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic. Dr. Alina Rus afirmă că durerile corporale sunt o experiență cu impact emoțional și înrăutățesc calitatea vieții bietei persoane suferinde. Acest lucru se observă în special în cazurile cronice. De multe ori, evoluția durerilor este acută, ca și în cazul infecțiilor. Partea bună a lucrurilor este că durerea acută dispare după o anumită perioadă de timp. În schimb, cea cronică poate fi prezentă toată viața.

De exemplu, gripa este o boală respiratorie acută, care apare mai ales în timpul iernii, ea fiind cauzată de virusurile gripale A sau B și afectează oameni de toate vârstele. Procesul infecțios în sine este autolimitat și deloc complicat. Cu toate acestea, este asociat cu o mortalitate mai mare la anumite persoane cu risc, cum ar fi cele care suferă de boli cronice sau bolnavii imunocompromiși. Tocmai de aceea, experții recomandă vaccinarea preventivă anuală. În general, gripa fără complicații poate dura o săptămână sau mai mult, provoacă simptome respiratorii, cum ar fi mucusul, durerile în gât și tusea, alături de febră, cefalee, mialgie (dureri musculare) și slăbiciune. De asemenea, inflamația, în special în gât, piept și plămâni, poate fi dureroasă”, a precizat medicul.

De asemenea, fibromialgia este cea mai frecventă cauză ce provoacă dureri cronice osoase și musculare. Mai mult decât atât, durerea provoacă oboseală, probleme de memorie și tulburări de somn. Din păcate, adevărata sa origine este încă necunoscută. Sindromul oboselii cronice este o altă boală de etiologie necunoscută și afectează o mare parte a corpului. Specialiştii spun că aceasta este o tulburare invalidantă care limitează drastic activitățile pacientului. Acestora li se alătură lupusul, o boală autoimună cronică (sistemul imunitar atacă propriile țesuturi). Mai grav este că poate afecta orice organ și nu se concentrează asupra unui anumit sistem. Din cauza deteriorării și inflamației, durerile corporale sunt frecvente. Totodată, pacienții pot suferi de oboseală, erupții cutanate, febră aleatorie, umflături sau roșeață în jurul articulațiilor, convulsii și sensibilitate la lumina soarelui. Nu în ultimul rând, artrita reumatoidă este o tulburare cronică, sistemică, de etiologie necunoscută. Deși experții știu că procesul care stă la baza acesteia este autoimun, multe situații pot declanșa apariția simptomelor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU