15 Martie 2021
386 accesări
0 comentarii

De fiecare dată, în sezonul rece, avem de-a face cu o mulţime de virusuri responsabile de infecţii respiratorii, probleme ce devin inevitabile. Cele mai frecvente dintre acestea sunt durerile în gât, pentru că majoritatea virusurilor se cantonează la nivelul amigdalelor, faringelui sau laringelui.

Aceste dureri acute de gât se caracterizează prin: înroşirea şi umflarea amigdalelor şi/sau faringelui, senzaţie de usturime şi/sau uscăciune în gât, dificultăţi la înghiţire, răguşeală. Potrivit dr. Mirela Enache, cele mai frecvente boli manifestate prin durere în gât sunt: amigdalita, faringita şi laringita. Amigdalita, de exemplu, este o inflamaţie de origine infecţioasă (virală sau bacteriană) a amigdalelor. Afecţiunea debutează cu senzaţie de usturime în gât, apoi apare durerea la înghiţire, iar uneori durerile iradiază spre urechi. Acestea pot fi însoţite de febră, stare de oboseală, tuse, mărirea ganglionilor, vărsături. Amigdalita bacteriană este foarte frecventă la copii.

Apoi, faringita este inflamaţia faringelui şi una dintre cele mai comune afecţiuni din sfera ORL, care poate afecta pe oricine, adulţi sau copii. Ea se manifestă prin dureri în gât, febră, dificultăţi la înghiţire, dureri la nivelul urechilor. „În multe cazuri, ganglionii limfatici ai gâtului sunt umflaţi. Faringita poate fi însoţită de otită acută, sinuzită sau bronşită acută. Cel mai frecvent este de origine virală. La copii, se dezvoltă mai ales în partea superioară a faringelui (rino-faringe). Totodată, rino-faringita acută este cea mai frecventă boală a copilăriei, în timp ce laringita reprezintă inflamaţia laringelui şi a corzilor vocale. Ea se manifestă prin răguşeală şi dureri în gât, asociate cu tuse seacă, nas înfundat, dificultăţi respiratorii. Cazurile de laringită sunt foarte frecvente în perioada noiembrie-mai. În majoritatea cazurilor, laringitele sunt provocate de virusuri, dar pot fi şi bacteriene”, a explicat medicul.

În cazul laringitei, soluţiile naturale care şi-au dovedit pe deplin eficienţa se referă la spray-urile pe bază de propolis şi tinctură de gălbenele. De fapt, susţin specialiştii, aceasta este combinaţia ideală în cazul durerilor în gât, însoţite de răguşeală şi dificultăţi respiratorii, deoarece îmbină cele mai bune proprietăţi de vindecare ale propolisului şi gălbenelelor. Propolisul este considerat cel mai puternic antibiotic natural. Acesta dezinfectează mucoasa respiratorie, distrugând bacteriile, virusurile şi fungii. Propolisul este, de asemenea, recunoscut pentru proprietatea de a stimula sistemul imunitar. Totodată, are efecte analgezice şi antiinflamatoare, fiind foarte eficient pentru îndepărtarea durerii în gât. Propolisul acţionează ca un adevărat anestezic local.

La rândul său, tinctura de gălbenele are proprietăţi antiinflamatoare dovedite şi este folosită cu succes în cazul durerilor de gât pentru a limita extinderea infecţiei şi pentru a reduce inflamaţia. De asemenea, gălbenelele au efecte cicatrizante şi regeneratoare, grăbind vindecarea ţesuturilor deteriorate. În acelaşi timp, tinctura de gălbenele contribuie şi la stimularea imunităţii locale.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU