03 Mai 2019
785 accesări
0 comentarii

În ziua de azi, foarte multe persoane ajung la spital, unde sunt diagnosticate cu accident vascular cerebral, ischemic sau hemoragic. De ce? Cauzele accidentului vascular sunt multiple. Dintre acestea, amintim tromboza vaselor de sânge.

Practic, accidentul vascular hemoragic se poate produce prin ruptura unui vas, din cauza unui puseu hipertensiv, fie din cauza unui anevrism, fie o hemoragie produsă în urma sângerării unei tumori intracerebrale. Simptomele pe care le manifestă bolnavul sunt cefalee, ameţeli, parestezii, slăbiciune musculară. În acelaşi timp, el poate fi confuz, manifestă tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, de înghiţire, motiv pentru care pacientul necesită un control medical de specialitate.

Ca urmare, puteţi apela la diferite investigaţii, cum ar fi tomografia cerebrală, RMN-ul cerebral, ecografia Doppler, cea din urmă ajutând la investigarea aparatului circulator, mai ales că cele mai multe accidente vasculare se produc prin trombozarea unui vas. De aceea, este foarte important să ştim ce circulaţie avem, pentru a vedea cât de bune sunt vasele.

Potrivit dr. Alina Jipa, medic specialist neurolog, pentru aceasta avem la dispoziţie ecografia Doppler carotido-vertebrală. „Ecografia Doppler este o ecografie obişnuită, care cumulează efectul Doppler pentru a vizualiza vitezele de flux în artere. Aceasta se poate realiza atât la nivel periferic pentru membrele inferioare, cât şi pentru cord şi pentru carotide. În cazul nostru, pentru accidentele vasculare, ecografia carotidiană este cea mai indicată. Ea vizualizează arterele carotide pe care găsim diverse plăci de aterom, depuneri de grăsime, plăci care se pot fragmenta şi pot înfunda vasele mai mici ale creierului, astfel dând accidentul vascular ischemic. Plăcile acestea se formează de-a lungul timpului, silenţios, nu sunt ca infarctul miocardic, care dă angina pectorală, trimiţând pacientul de urgenţă la medic sau ca ischemia membrelor inferioare, care dă claudicaţie intermitentă”, a explicat medicul.

Dr. Jipa a precizat că ecografia Doppler este o metodă neinvazivă, care se poate realiza fără o pregătire specială a bolnavului, repetitivă, ea putându-se realiza ori de câte ori medicul consideră necesară efectuarea acesteia şi care nu iradiază în nici un fel bolnavul. În plus, oamenii trebuie să ştie că nu sunt efecte adverse, ba dimpotrivă, ultrasunetele care se folosesc sunt chiar benefice. Cu toate acestea, cel mai bine este să nu se ajungă la astfel de investigaţii şi oamenii să încerce, pe cât posibil, să prevină accidentele vasculare.

Ce puteţi face? Prevenţia este primară, înainte să se producă accidentul vascular, prin controlul factorilor de risc. Scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului şi a trigliceridelor, controlul glicemiei, renunţarea la fumat, evitarea sedentarismului sunt doar câteva sugestii. „Prevenţia secundară este aceea care, după producerea accidentului vascular vrem să prevenim producerea altor accidente vasculare. Atunci intervine şi medicaţia, care se instituie în acest caz, adică o medicaţie antitrombotică şi cu statine şi controlul celorlaţi factori de risc. Deci, ecografia Doppler carotido-vertebrală este indicată la pacienţii cu accident vascular sau care nu au făcut încă accident vascular, dar care au factori de risc vascular, adică diabeticii, cei cu colesterolul mare, fumătorii şi cei care au un istoric familial de accidente vasculare”, a completat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU