Sfatul medicului
166 accesări 13 Septembrie 2018 0 comentarii

Ecografia fetală, cel mai important instrument clinic în timpul sarcinii

Ecografia fetală este testul efectuat în timpul sarcinii, care utilizează fascicule de ultrasunete reflectate pentru a realiza o poză a fătului, placentei şi bineînţeles, a lichidului amniotic în care stă cel mic. Aceste fascicule de ultrasunete reflectate realizează o imagine care poate fi văzută foarte uşor pe un monitor. Imaginile, care pot fi si colorate sunt denumite sonograme, ecograme sau scanări şi pot fi salvate ca şi o parte a înregistrărilor copilului. Totodată, ecografia fetală reprezintă metoda cea mai sigură de a detecta eventualele afecţiuni ale fătului şi pentru a obţine informaţii despre el, cum ar fi, spre exemplu, mărimea şi poziţia. Pentru liniştea viitoarei mămici, în toată această investigaţie nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiaţii care ar putea să dăuneze fătului. De precizat că aceasta se poate realiza pentru prima dată în săptămâna a cincea de sarcină. Chiar dacă gravidele vor să afle sexul fătului cât mai repede, acesta poate fi determinat, uneori, doar în jurul celei de-a 18-a săptămâna de sarcină.

Potrivit dr. Andrei Nicolae Zisu, ecografia fetală rămâne cel mai important instrument clinic, care oferă imagini ale anatomiei fetale interne. „Aceasta poate arăta date importante cu privire la sănătatea bebeluşului. De asemenea, pot fi determinate vârsta gestaţională, locaţia şi mărimea placentei, starea lichidului amniotic, sexul şi poziţia copilului”, a explicat specialistul.

De obicei, ecografiile de acest gen sunt realizate de către un medic specialist în ecografie. Totuşi, acestea pot fi efectuate şi de către un radiolog sau de către un obstetrician. Ca să nu vă speriaţi, deseori nu este necesară îndepărtarea completă a hainelor, poate fi lăsat tricoul sau bluza şi îndepărtat de la nivelul taliei fusta sau pantalonul.

Partea bună a lucrurilor este că pacienta poate privi tot timpul monitorul, pentru a vedea imaginea fătului în timpul examinării. Abia când investigaţia este terminată, se curăţă gelul de pe piele. De precizat că o ecografie abdominală durează între 30 şi 60 de minute. În tot acest timp, tehnicianul ecografist este instruit să obţină imagini ale fătului, dar nu poate interpreta aspectul acestora. Doar medicul îi va spune rezultatele pacientei, asta după ce imaginile au fost văzute de către radiolog sau neonatolog.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.