Sănătate
101 accesări 07 Aprilie 2021 0 comentarii

Efectele tratamentului pentru cancer de sân pot fi ținute în frâu

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor, dar și cel mai ușor de tratat. Tratamentul de bază (chimioterapie și terapie hormonală) are efecte adverse specifice, care pot fi, însă, ținute în frâu cu ajutorul medicului. Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentelor sunt pierderea părului și scăderea numărului de celule sanguine, care duce la anemie, sângerări și infecții. După terminarea curei, părul crește la loc, iar numărul celulelor sanguine revine la normal, precizează csid.ro.

Alte probleme includ: reacții alergice, cum ar fi roșeața sau iritațiile, probleme cu nervii, care afectează mâinile și/sau picioarele (neuropatie periferică), dând senzații de furnicături ale pielii, amorțeală și durere. În același timp, persoana bolnavă se confruntă și cu pierderi temporare ale vederii sau alte tulburări oculare, țiuit în urechi și modificări ale auzului, tensiune scăzută, greață, vomă, diaree. Totodată, pacientele au de-a face cu inflamarea unor zone, cum ar fi mucoasa bucală, pierderea simțului gustului, pierderea apetitului, ritm cardiac scăzut, deshidratare, dar și schimbări la nivelul unghiilor și al pielii, care dispar în scurt timp. De asemenea, pe timpul bolii mai pot apărea umflarea și inflamarea locului injecției, dureri de mușchi și de încheieturi, convulsii și oboseală.

Totodată, pot apărea și alte efecte secundare mai puțin frecvente, dar mai grave. Acestea includ accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, afectarea rinichilor și a ficatului.

Pentru femeile tinere, care nu au intrat la menopauză, unele medicamente folosite în chimioterapie pot duce la menopauză timpurie, prin oprirea producției de hormoni de către ovare. În consecință, pot apărea simptome ale menopauzei, care includ amenoreea, bufeurile, schimbările de dispoziție și uscăciunea vaginală, și, în plus, poate fi afectată și fertilitatea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.