12 Septembrie 2018
678 accesări
0 comentarii

De cele mai multe ori, sportivii şi nu numai spun că simt o oarecare instabilitate a genunchiului. Medicii sunt de părere că această problemă apare, de obicei, în urma unui efort fizic susţinut sau din cauza unor traumatisme. Problema este că, netratată la timp, afecţiunea poate duce la probleme de sănătate din ce în ce mai grave, cum ar fi deficienţele cu un grad mare de invaliditate, până la distrugerea completă a genunchiului.

Potrivit dr. Toma Cucu, medic primar Ortopedie-Traumatologie, 90% dintre instabilităţile netratate se transformă în gonartroză, care impune, ulterior, endoprotezarea.

„Stabilitatea genunchiului este asigurată de un aparat musculo-ligamentar complex. Instabilitatea se poate clasifica, astfel, după mai multe criterii. Ea poate fi acută sau cronică, iar în funcţie de ligamentele implicate sau afectate de traumatisme, este definită ca simplă sau complexă. De departe, această afecţiune este întâlnită mult mai des la persoanele active, care practică diverse sporturi, dar şi la victimele diferitelor tipuri de accidente (rutiere, casnice, de muncă etc.). Practic, în urma unui traumatism, are loc lezarea diferitelor structuri care asigură stabilitatea genunchiului. Uneori, aceste leziuni sunt izolate, alteori sunt multiligamentare”, a precizat medicul.

El a mai spus că cele mai frecvente ligamente afectate sunt cele colaterale (intern şi extern), ligamentul încrucişat anterior, ligamentul patelofemural intern şi ligamentul încrucişat posterior.

Se pare că, în cazul afecţiunilor acute, tratamentul trebuie făcut cât mai devreme posibil. Reconstrucţia ligamentară - a subliniat specialistul - poate fi realizată, la ora actuală, prin tehnici minim invazive, artroscopice, de o maximă eficienţă. La final, recuperarea pacientului este rapidă, inclusiv revenirea la vechile practici sportive.

„În cazul instabilităţilor complexe, uneori este necesar tratamentul chirurgical în mai multe etape. Implanturile pe care le folosim sunt dintre cele mai moderne din domeniu şi asigură o fixare fermă a grefonului şi o mobilizare rapidă a pacientului, grăbind astfel procesul de recuperare”, a completat dr. Cucu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU