Sfatul medicului
309 accesări 27 Noiembrie 2019 0 comentarii

Endometrioza este imprevizibilă şi poate duce la infertilitate

Endometrioza este o afecţiune destul de des întâlnită în rândul femeilor, în care endometrul, adică mucoasa care căptuşeşte uterul, migrează în afara acestuia şi provoacă o durere foarte puternică la nivelul pelvisului.

La ora actuală, în România, sunt înregistrate aproximativ 400.000 de cazuri de endometrioză, dintre care 15-20% sunt cazuri grave, în stadiu avansat. Plecând de la această statistică îngrijorătoare, am încercat să redăm care sunt problemele legate de această boală.

Reprezentantele sexului frumos se confruntă, în caz de endometrioză, cu o menstruaţie dureroasă, în primul rând. Totuşi, există posibilitatea să suferiţi de endometrioză fără a vă da seama. De precizat că problemele asociate endometriozei apar abia spre sfârşitul menstruaţiei. Se ştie că, în fiecare lună, ţesutul care căptuşeşte uterul se pregăteşte pentru a se îngroşa, gata să primească ovulului fertilizat.

Dacă nu rămâneţi însărcinată, organismul elimină, pur şi simplu, această căptuşeală prin sângele din timpul menstruaţiei. Din păcate, organismul nu poate elimina ţesutul dacă acesta a crescut în afara uterului. Desigur, corpul dumneavoastră va încerca să scape de acest ţesut, însă sângele nu are unde să fie eliminat.

Rezultatul poate fi riscul de a dezvolta chisturi, leziuni sau cicatrici, pentru că endometrioza este imprevizibilă. Mai grav este că, cu cât o aveţi de mai de mult timp, cu atât cresc riscurile ca endometrioza să se manifeste mai sever. De cele mai multe ori, pacienta poate simţi dureri înainte sau în timpul ciclului menstrual, în timpul actului sexual, la nivelul cicatricii de la cezariană, în timpul ovulaţiei. În acelaşi timp, endometrioza poate lăsa senzaţia de oboseală în majoritatea timpului.

Potrivit specialiştilor Spitalului „Euromaterna”, endometrioza reprezintă una din cele mai frecvente cauze ale infertilităţii.

„Ea presupune migrarea ţesutului intrauterin, fapt ce împiedică instalarea unei sarcini. Cu alte cuvinte, ţesutul care în mod normal căptuşeşte cavitatea uterină poate fi găsit, în mod anormal, şi în alte locaţii situate extrauterin. Simptome? Cel mai comun simptom al endometriozei este durerea pelvină. Aceasta este deseori corelată cu ciclul menstrual, dar nu obligatoriu. Pentru multe femei, durerea este atât de severă şi deranjantă, încât influenţează stilul de viaţă în mod semnificativ”, au explicat specialiştii „Euromaterna”.

XXX

Aşa că, dacă ştiţi că suferiţi de endometrioză şi aveţi dificultăţi în a concepe un copil, este recomandat să apelaţi la ajutorul unui specialist cât mai devreme. Nu aşteptaţi să treacă prea mult timp ca să cereţi sfatul unui medic.

Înainte de toate, însă, trebuie să ştiţi că cea mai precisă metodă de diagnostic definitiv al endometriozei este efectuarea unei laparoscopii cu prelevarea unei biopsii din ţesuturi. Ca urmare, nu ignoraţi simptomele! Orice întârziere a diagnosticului şi a tratamentului poate duce la complicaţii ale organelor pelvine. Alte teste pentru identificarea diagnosticului endometriozei sunt ecografia transvaginală şi analizele de sânge.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.