Sfatul medicului
177 accesări 12 Martie 2019 0 comentarii

Epilarea definitivă- pro sau contra?

La ora actuală, epilarea definitivă a luat amploare în judeţul Constanţa, din ce în ce mai multe doamne şi domnişoare apelând la această procedură pentru a scăpa de părul nedorit de pe corp. Epilarea definitivă prin lumină terapeutică se numeşte fotoepilare şi se poate realiza prin două modalităţi: epilarea laser sau epilarea IPL (Intense Pulsed Light).

Specialiştii spun că, în ciuda beneficiilor pe care le aduce epilarea IPL, atât din punct de vedere a rezultatelor obţinute, dar şi a investiţiei financiare pe termen lung, multe persoane ezită, încă, să apeleze la această metodă, din lipsă de informaţii.

Dr. Laurenţiu Vlădău, medic dermatolog susţine că tratamentul IPL a devenit în ultimii ani una din metodele preferate de îndepărtare a părului nedorit de pe corp, datorită rezultatelor pe care le aduce, într-un timp relativ scurt şi cu riscuri minime. Procedura utilizează un fascicul de lumină intens pulsat, care ţinteşte cromoforul, adică pigmentul din firul de păr, iar căldura generată distruge foliculul pilos, inhibând creşterea viitoare a părului.

„Tratamentul IPL funcţionează pe acelaşi principiu cu care îmbrăcămintea neagră absoarbe căldura într-o zi de vară, faţă de îmbrăcămintea albă, care o reflectă. Fascicul de lumină absorbit de pigmentul din firul de păr se transformă rapid în căldură, care ucide foliculul pilos”, a explicat dermatologul.

Desigur, ca în orice investigaţie, este posibil să apară şi efecte adverse. Astfel, după tratamentul IPL, în unele cazuri apare o uşoară sensibilitate şi înroşirea pielii în zonele tratate, însoţite eventual de umflături foarte uşoare. Disconfortul poate fi atenuat prin aplicarea unui gel antiseptic calmant, cu efect de răcire, urmând ca aceste reacţii să dispară în decurs de o zi sau două. Mai importante sunt, însă, beneficiile IPL.

„În primul rând, dispozitivele folosite sunt foarte eficiente şi pot acoperi rapid suprafeţe mari, astfel încât, în mod normal, tratamentul pentru un singur picior poate dura aproximativ 10-15 minute. Un alt avantaj este acela că părul nu trebuie lăsat să crească între şedinţe, acesta putând fi îndepărtat cu ajutorul lamei, ceea ce este, de altfel, şi recomandat”, a completat dr. Vlădău.

Îndepărtarea părului se face în mai multe şedinţe

El a precizat că pe măsură ce şedinţele sunt efectuate, se va observa reducerea treptată a creşterii părului. Odată obţinut rezultatul dorit, vor fi necesare tratamente de întreţinere, dar timpul dintre şedinţe va fi mai mare, până la un an. De asemenea, este recomandată întreruperea oricărui tratament cu medicamente care provoacă fotosensibilitate, cu cel puţin o săptămână înainte.

În această categorie intră antibiotice precum doxiciclina, deci în cazul în care este tratată o infecţie, procedura IPL ar trebui să mai aştepte o perioadă. De asemenea, sunt de evitat şi substanţele active puternice, cum ar fi retinoizii şi acizii hidroxilici alfa, care pot face pielea mai vulnerabilă la soare şi iritaţie în timpul perioadei de tratament.

În cazul în care este urmat un anumit tratament medicamentos, este indicat ca medicul să fie consultat in prealabil cu privire la efectuarea unei proceduri IPL.

Pacientele trebuie să ştie şi că pielea necesită o pregătire prealabilă înainte de efectuarea tratamentului. Aşadar, înainte de procedură este necesar ca părul să fie îndepărtat cu lama, astfel încât fasciculul de lumină să atace direct rădăcina firului, şi nu orice fir de păr aflat la suprafaţa pielii. De asemenea, este interzisă folosirea epilării cu ceară sau a epilatorului, cu o lună înainte de sesiune, deoarece rădăcina trebuie să rămână intactă, pentru ca tratamentul să aducă rezultatele dorite.

Probabil că vă întrebaţi în cât timp apar rezultatele? Fiecare om este diferit, astfel că numărul de sesiuni necesare pentru a vedea rezultate mulţumitoare variază de la un individ la altul. „Tratamentul IPL funcţionează atunci când firul de păr se află în ritmul de creştere activă. Cum diferite părţi ale corpului au rate de creştere diferite, poate dura mai mult sau mai puţin până apar rezultate vizibile, dar majoritatea clienţilor au nevoie, în medie, de şase până la opt şedinţe de tratament”, a adăugat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.