22 Mai 2018
814 accesări
0 comentarii

În fiecare an, la data de 22 mai se marchează Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO). În 2018, sloganul evenimentului este „Împreună împotriva obezităţii”.

Cu această ocazie, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au declarat că obezitatea este legată, de cele mai multe ori, de factorii stilului de viaţă, o parte dintre aceştia putând fi preveniţi.

Aici facem referire, în mod special, la obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarism. Astfel, adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii, în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos. Mai mult decât atât, calea spre o greutate normală nu trebuie să fie anevoioasă, ci poate fi marcată de experienţe pozitive.

Tocmai de aceea, se recomandă ca oamenii să viziteze medicul pentru a afla care este greutatea sănătoasă şi care este modalitatea corectă de a o atinge şi de a o menţine.

Ca urmare, prevenirea obezităţii trebuie să rămână o prioritate pentru toată lumea. Specialiştii spun că, în primul rând, prevalenţa obezităţii ar trebui să fie unul dintre indicatorii cheie de măsurare a oricărui progres şi conform Cartei OMS, care să indice un progres vizibil, mai ales în ceea ce priveşte copiii şi adolescenţii.

Obezitatea, a declarat dr. Mihai Hriţcu, medic chirurg, este o boală cronică, prevalentă în întreaga lume şi reprezintă principalul motiv pentru creşterea morbidităţii generale, care duce la scăderea speranţei de viaţă. Odată cu obezitatea, în corpul pacientului se instalează afecţiuni asociate, precum probleme respiratorii, metabolice, cardiovasculare, ortopedice, gastrointestinale, reproductive, neurologice. Problemele medicale asociate obezităţii pot dispărea odată cu scăderea în greutate, însă este necesar un efort susţinut din partea pacientului şi un regim alimentar şi de exerciţii fizice, pentru menţinerea greutăţii corporale optime pe termen lung.

„Evaluarea pacientului diagnosticat cu obezitate se realizează de către o echipă multi-disciplinară, ce are în componenţa sa specialişti în anestezie şi terapie intensivă, endocrinologie, cardiologie, pneumologie, diabet, nutriţie şi boli metabolice, recuperare medicală şi psihologie medicală. În prezent, chirurgia bariatrică şi metabolică reprezintă cel mai eficient tratament împotriva obezităţii morbide şi a afecţiunilor asociate. Prin intervenţia chirurgicală pentru obezitate, se obţine o scădere durabilă în greutate (până la 90% din excesul de greutate), redobândirea stării generale de sănătate, precum şi ameliorarea simptomelor cauzate de afecţiunile asociate obezităţii”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU