07 Mai 2024
29 accesări
0 comentarii

În general, se consideră obez un copil a cărui greutate depăşeşte cu 20% greutatea ideală. Da, şi copiii, la fel ca şi adulţii, sunt predispuşi la îmbolnăvire dacă alimentaţia lor este nesănătoasă, iar stilul de viaţă unul haotic. De altfel, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că părinţii sunt primul şi cel mai puternic exemplu pentru copii în ceea ce priveşte alegerile alimentare şi mişcarea, astfel că grija pentru sănătatea lor nu ar trebui neglijată.

Din păcate, copiii obezi sau supraponderali sunt predispuşi la o greutate corporală mare şi la vârsta adultă, dar au şi o înclinaţie către afecţiuni precum diabet, dislipidemie, probleme respiratorii, boli cardio-vasculare şi probleme ortopedice încă de la o vârstă tânără. „În general, se consideră obez un copil a cărui greutate depăşeşte cu 20% greutatea ideală. Excesul cu 10% faţă de ideal se defineşte cu termenul de «suprapondere». Principalele cauze ale instalării obezităţii sunt alimentaţia incorectă şi lipsa activităţii fizice. Doar la un procent minim de copii obezi, excesul de greutate este secundar unor tulburări endocrine sau unor anomalii genetice”, a explicat dr. Cristina Mihai, medic primar pediatrie.

Specialistul a precizat că fast-foodul este marea greşeală pe care o fac părinţii, dându-le celor mici astfel de produse. Majoritatea alimentelor de la fast food-uri are cantităţi scăzute de vitamina C, fier, vitamina A şi cantităţi crescute de grăsimi, colesterol şi sodiu. Totuşi, unele meniuri oferă un echilibru nutriţional, scăzut în grăsimi cum ar fi sandwich cu pui la grătar, lapte degresat sau salatele, fără adaosuri de sosuri bogate în grăsimi şi sare. „Dacă cel mic mănâncă doar alimentele încărcate în grăsimi şi glucide, atunci părinţii ar trebui să reducă din mesele luate la restaurantele fast-food. Ateroscleroza, obstruarea arterelor cu lipide începe din copilărie şi este influenţată de aportul de grăsimi din alimentaţie. Mesele luate la restaurantele fast-food trebuie păstrate pentru ocazii speciale şi nu ca mese de rutină. Dacă alimentaţia familiei este echilibrată şi cu un conţinut de grăsimi scăzut, un hamburger cu cartofi prăjiţi ocazional nu va fi dăunător, dar consumul frecvent al alimentelor cu multe grăsimi, cum ar fi hot-dog, burger şi cartofi prăjiţi este nesănătos pentru adulţi şi copii”, spune medicul.

Lipsa activităţii fizice este o altă cauză a obezităţi. Astfel, dacă în urmă cu 30 de ani copiii preferau jocul în aer liber, mersul pe bicicletă, înotul ca activităţi libere, generaţia actuală de copii preferă să înlocuiască tot mai mult mişcarea cu jocurile video, calculatorul, emisiunile TV, activităţi care sunt în defavoarea creşterii armonioase a copiilor. „Implicarea părinţilor şi educaţia deţin un rol deosebit de important în acest sens. Părinţii trebuie să participe alături de copii la activităţi în aer liber, să-i susţină în desfăşurarea unei activităţi fizice regulate, chiar în practicarea cu regularitate a unui sport. Mersul cu bicicleta sau cu rolele, înotul, tenisul pot deveni un mod de petrecere a timpului liber la care participă părinţii împreună cu copiii. Jocurile de grup sau de sezon (schi, patinaj) se pot de asemenea practica de către întreaga familie, în timpul liber sau în vacanţe”, a adăugat dr. Cristina Mihai.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU