01 Martie 2018
1237 accesări
0 comentarii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii face o serie de recomandări, în această perioadă, privind metodele de prevenţie şi tratament ale afecţiunilor cauzate de temperaturi extrem de scăzute.

În primul rând, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), populaţia trebuie să fie atentă la expunerea la frig, deoarece gerul poate genera o mulţime de probleme respiratorii, cardiovasculare (durere toracică, aritmie sau palpitaţii), ale circulaţiei periferice (modificări de culoare ale pielii degetelor şi picioarelor, durere, amorţeală, senzaţie de gâdilare).


De asemenea, frigul poate da dureri musculo-scheletale, dar şi dermatologice, precum urticaria, degerăturile, psoriazis, dermatita atopică. Ca urmare, persoanele cele mai afectate de vremea rece sunt grupurile cele mai vulnerabile, adică vârstnicii, sugarii, copiii şi adolescenţii, persoanele care suferă de boli cronice sau de limitări fizice sau mentale, ce iau anumite medicamente sau sunt subnutrite.


Totodată, menţionează specialiştii MS, şi situaţia economică şi socială a persoanelor şi a familiilor joacă un rol important. Evident, vremea rece îi afectează mai grav pe cei care sunt săraci, lipsiţi de adăpost sau marginalizaţi. Totuşi, nu trebuie uitaţi nici cei care activează în anumite domenii, cum ar fi agricultura, pescuitul şi construcţiile, ei putând suferi o expunere la frig mai mare, deci trebuie să fie foarte atenţi la cum se îmbracă.
În plus, anumite decizii, precum consumul excesiv de alcool, anumite activităţi de agrement în aer liber şi folosirea de îmbrăcăminte necorespunzătoare, pot creşte riscul de a fi afectaţi de expunerea la frig.


Ca urmare, medicii sfătuiesc populaţia să se asigure că locuinţele sunt bine izolate, ferestrele şi perdelele sunt închise corespunzător şi să verifice conductele de apă pentru a preveni îngheţarea apei în interior. Bineînţeles, în fiecare locuinţă trebuie să ne asigurăm că aparatele de încălzit sunt sigure şi potrivite pentru spaţiul în care sunt utilizate şi nu în ultimul rând, să ne vaccinăm împotriva gripei. În plus, zilele acestea este absolut necesar să acordaţi multă atenţie sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor şi avertizărilor meteorologice, precum şi actualizărilor de călătorie.


Apoi, nu ezitaţi să solicitaţi sfatul medicilor de familie, iar cei cu afecţiuni cronice să solicite informaţii despre riscurile specifice şi dozele adecvate de medicamente. Pentru că îmbrăcămintea este foarte importantă, recomandarea medicilor este să purtaţi îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece şi să vă acoperiţi mâinile, picioarele şi capul, să consumaţi mese calde, să beţi lichide suficiente, evitând băuturile foarte reci şi mai ales să evitaţi consumul de alcool şi tutun, pentru că sporesc probabilitatea apariţiei unor reacţii adverse la frig.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU