24 Iulie 2019
646 accesări
0 comentarii

Deşi, de multe ori, sunt conştienţi că au probleme cu dantura şi că ar trebui să îşi scoată dinţii sau măselele bolnave, oamenii se încăpăţânează să nu treacă pe la medic sau se duc destul de târziu. Uneori, ei spun că nu merg la stomatolog de frică sau că au impresia că dintele mai poate fi salvat etc.

Potrivit dr. Cristian Claudiu Răspopa, păstrarea nejustificată pe arcadă a unor dinţi compromişi sau a unor resturi radiculare nerecuperabile provoacă întreţinerea unor procese infecţioase la nivelul oaselor maxilare, cu diverse consecinţe pentru pacient. În primul rând, trebuie amintite focarele infecţioase întreţinute de dinţii compromişi, ce pot provoca inflamaţii, dureri, abcese sau chiar pierderea volumului osului alveolar.

Apoi, când discutăm despre zona laterală a maxilarului superior, aceste procese infecţioase pot determina inflamaţia sinusurilor maxilare, care se manifestă prin durere la nivelul feţei, rinoree, congestie nazală, halenă şi oboseală.

„În cazuri rare, se poate ajunge la migrarea bacteriilor în circuitul sanguin, putând provoca infecţia pereţilor interni ai inimii sau a vaselor de sânge, existând chiar şi riscul de deces”, a explicat medicul.

El a precizat că extracţiile sunt necesare atunci când dinţii sunt distruşi de carii şi nu mai pot fi trataţi ori când sunt fracturaţi la nivelul rădăcinilor. Aceeaşi procedură trebuie aplicată în cazul dinţilor care au parodontoză acută şi mobilitate mare, a dinţilor de lapte care întârzie apariţia celor definitivi sau a molarilor de minte etc.

Dr. Răspopa spune că pacienţii trebuie să ştie că orice extracţie se efectuează sub efectul anesteziei, iar în unele cazuri, este nevoie şi de un tratament cu antibiotice. Ca urmare, informaţi medicul în legătură cu orice afecţiune sau dacă luaţi tratamente medicamentoase, chiar dacă aparent ele nu au legătură cu problema pentru care vă prezentaţi în cabinetele stomatologice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU