Sursa foto: Doctorul zilei

Sursa foto: Doctorul zilei
06 Martie 2020
721 accesări
0 comentarii

Testul Papanicolau este o investigaţie extrem de importantă, pentru că aceasta poate depista cancerul de col uterin la timp, atunci când se mai poate face ceva pentru a ne fi salvată viaţa. Tocmai de aceea, trebuie să îl efectuăm o dată pe an sau măcar o dată la doi ani, înainte de a prezenta vreun simptom de boală.

Doamnele şi domnişoarele care ţin la viaţa lor vor trece, neapărat, pragul cabinetelor medicilor specialişti pentru a-şi face testul Papanicolau. De ce? Pentru că diagnosticarea cancerului de col uterin este foarte importantă pentru sănătatea femeilor, iar testul Papanicolau poate detecta modificări precanceroase precoce la nivelul colului uterin. La rândul lor, aceste modificări pot fi tratate cu uşurinţă, reducând astfel semnificativ riscul de progresie a cancerului de col uterin.

Trebuie precizat, însă, că acest test nu este conceput pentru a detecta cancerul de col uterin, ci pentru a detecta displazia cervicală sau modificările precanceroase de la nivelul colului uterin. Practic, atunci când celulele anormale sunt detectate de testul Papanicolau, medicul poate lua măsuri pentru a descoperi ce se află în spatele acestor modificări şi poate institui un tratament, înainte ca boala să se transforme în cancer.

Bineînţeles, ca orice alt test, nici testul Papanicolau nu este 100% sigur şi acest lucru consolidează importanţa de a fi făcut regulat, astfel încât să poată fi sesizate cu uşurinţă posibilele anomalii. Ca urmare, acesta ar trebui făcut o dată pe an sau o dată la fiecare doi ani, în funcţie de recomandarea medicului dumneavoastră.

Ce se întâmplă dacă rezultatul este anormal

Totuşi, nu vă panicaţi dacă rezultatul testului nu este în favoarea dumneavoastră, întrucât un rezultat anormal al testului înseamnă doar că pe colul uterin au fost identificate nişte celule anormale, nu că sunteţi pe moarte sau aveţi ceva grav.

În funcţie de tipul de celule găsite, medicul poate recomanda repetarea testului în decurs de patru până la şase luni. Alteori, acesta poate alege să efectueze o colposcopie pentru a obţine o imagine mai bună asupra colului uterin şi pentru a lua probele de ţesut la biopsie, astfel încât să poată determina ce tipuri de celule sunt prezente.

La acest moment, testul poate fi efectuat gratuit, în reţeaua Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Aşadar, dacă intenţionaţi să faceţi investigaţia la care ne referim, atunci îndreptaţi-vă paşii spre cabinetele de planning familial şi ginecologie din cadrul Ambulatoriului de specialitate, de pe strada Ştefan cel Mare nr. 33. Aici, veţi fi luate în evidenţă de medicii Corina Chişu, Elena Gâgă şi Radu Coloajoară.

Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, femeile se pot adresa în mod direct personalului medical, deci nu este nevoie de formularul FS1 din partea medicului de familie.

De asemenea, nu trebuie să vă speriaţi nici în privinţa procedurii, aceasta fiind foarte uşor de realizat. Astfel, în timpul acesteia, un tub subţire cu o cameră foarte mică ataşată este introdus în vagin, până la nivelul colul uterin. În timpul unei biopsii, medicul îndepărtează o mică bucată de ţesut din colul uterin pentru a-l analiza sub microscop.

Rezultatele acestor teste pot determina natura problemei şi pot conduce către cel mai bun tratament.

Precizăm că, la ora actuală, cancerul de col uterin este diagnosticat în fiecare an la aproximativ 500.000 de femei din întreaga lume şi ocupă un loc fruntaş în clasamentul tipurilor de cancer cel mai frecvent întâlnite la femei. Din fericire, aceasta este o afecţiune care poate fi depistată şi tratată înainte să apuce să facă ravagii. Cauzele care duc la apariţia bolii sunt multiple. Spre exemplu, în unele situaţii, cancerul de col uterin apare în rândul femeilor care şi-au început viaţa sexuală la vârste fragede sau care au parteneri sexuali multipli. Alte cauze favorizante ale cancerului de col uterin sunt naşterile multiple, un sistem imunitar slăbit, ţigările, contraceptivele orale, obezitatea, dieta săracă în fructe şi legume etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU