04 Mai 2016
7092 accesări
0 comentarii

O creștere a temperaturii corpului este, în mod frecvent, simptomul unei infecţii. Febra apare atunci cand temperatura creste peste limita normala, care este între 35,8 şi 37,2 grade C.În cazul adulţilor, episoadele febrile nu ridică mari probleme, însă, pentru copii şi mai ales pentru sugari, febra ridicată poate fi chiar fatală dacă nu se iau rapid măsuri de combatere a ei şi de hidratare. De cele mai multe ori, febra este asociată cu infecţiile respiratorii, aducând cu sine şi alte simptome precum tuse, durere în gât, lipsa poftei de mâncare, apatie.

Cu multă răbdare şi atenţie, febra poate fi combătută şi fără să ne îndopăm cu medicamente şi siropuri alopate, apelând la medicina homeopată. Mai jos aveţi cele mai eficiente remedii homeopate pentru îndepărtarea febrei. Atenţie însă, tratamentul poate fi utilizat până la momentul în care puteţi ajunge la medic, cel care va indica tratamentul corespunzător, în funcţie de cauza sau tipul de infecţie care stă la baza febrei.

Aconit CH9

Acest remediu este indicat atunci când febra debutează în forţă. Pacientul are faţa roşie, pielea uscată şi simte nevoia de a bea cât mai multă apă. De asemenea, sunt prezente şi alte simptome, precum: anxietate, neliniște, puls crescut. Episodul apare de obicei după expunerea la vânt uscat şi rece sau după răcirea bruscă a organismului după o supraîncălzire.

Gelsemium

Debutul este relativ lent. Pacientul se simte foarte obosit şi moleşit, cu pleoapele grele şi somnolent. Nu vrea să fie deranjat, vrea să fie lăsat in pace „să zacă”. În schimb, dacă este câtuşi de puţin solicitat, nu mai pot să adoarmă şi îşi petrec toată noaptea într-o stare de torpoare. Faţa este uşor congestionată (mai puţin ca la Belladona), ochii sunt uşor injectaţi, midriază, piele caldă cu suprafaţa umedă. Caracteristică este instabilitatea termică. Deşi se simt încălziţi, pacienţii au senzaţie de răceală şi frisonete de-a lungul spatelui, nu atât frisoane cât mici tremurături de frig ce sunt urmate de ascensiuni termice, dar nici acestea, de obicei,nu depăşesc 39 C. Doar în cazuri extreme pot apare şi frisoane mai serioase succedate de febră peste 39 C.

Odată cu starea generală de torpoare apar simptomele tipice, tremurături ale mâinilor, vizibile, de exemplu atunci când tine o cană, senzaţia de cădere mai ales la intrarea în somn, când se trezesc cu o tresărire speriată. Refuză orice efort fizic, pentru că mişcarea le agravează starea rea şi le poate provoca frisoane. De regulă, gura şi buzele sunt foarte uscate, eventual crăpate, cu gust neplăcut în gură, limbă cu depozit albicios gălbui, deşi uneori poate fi de un roşu aprins. În perioada de stare, există mai întotdeauna o cefalee intensă, de celemai multe ori congestivă, cu senzaţie de pulsaţie, sau de constricţie ca o bandă, ce începe de la occiput şi se extinde în jos cu senzaţie de rigiditate a zonei cervicale. Din această cauză se simte mult mai bine cu capul mai ridicat şi este agravat de mişcare sau dacă nu are perini. În mod cu totul particular, toate cefaleele de Gelsemium—fie în cadrul gripei fie migrenele periodice—sunt ameliorate după o urinare copioasă de urină deschisă la culoare, ce şi anunţă de fapt finalul crizei.

În timpul stării gripale, Gelsemium are o senzaţie de curbatură, de corp ca „bătut” pe care o resimte în muşchi (Eupatorium, Arnica ce au însă această senzaţie mult mai accentuată, astfel că nu suportă duritatea patului).

Belladonna

Tratamentul este util dacă debutul este brusc, cu febră mare și transpirații, fața copilului este congestionată, obrajii sunt roșii, capul și trunchiul fierbinți iar mâinile și picioarele reci. Este un remediu util în stările acute tip otită, faringo-amogdalită, pneumonii, infecții urinare. Boala se declanșează ca o furtună și toate simptomele au intensitate foarte mare.

Bryonia

Se administrează tot în situațiile acute produse de infecții de data aceasta mai severe gen Glossary Link meningită, gripă. Este un remediu foarte util în caz de apendicită acută. Febra se dezvoltă mai lent și este asociată cu dureri intense agravate la cea mai mică mișcare. Pacientul preferă sa nu vorbească deloc și să stea nemișcat. Dacă febra este foarte mare poate apare delirul pacientului el dorind „să meargă acasă”. Pacientul are ste intensă și dorește să bea cantități mari de apă la intervale mari de timp.

În cazul unei febre apărute de obicei la 0-3 a.m. sau 12-3 p.m. administrăm Arsenicum album CH9. Bolnavul este foarte agitat și speriat, are frisoane și bea lichide cu înghițituri mici și dese.

Febra apărută în contextul erupției dentare poate fi combătută cu remediul Chamomilla CH9. Copilul este foarte iritabil și vrea să fie purtat în brațe.

Ferrum phosphoricum

Ferrum phosphoricum este indicat în stadiul iniţial al unei faringite de exemplu. Deşi febra poate fi mare şi inflamaţia faringelui evidentă, simptomele generale sunt nespecifice, fără a fi caracteristice pentru un remediu anume; astfel, remediul poate fi ales mai mult prin excluderea altora. Setea este moderată, pacientul se simte greoi, obosit. Faţa poate fi palidă dar se îmbujorează uşor sau are zone bine delimitate de roşeaţă.

xxx

Aceste remedii se administrează la început des, din oră în oră iar ulterior după ameliorarea simptomatologiei ritmul administrării se poate rări. Dacă cazul evoluează bine se continuă administrarea a 3 granule de 3 ori pe zi încă câteva zile. La copiii mici granulele se pot dizolva în 20 ml apă administrându-se câte o linguriță din 10 în 10 minute (aproximativ 3-4 administrări).

Doresc să specific că tratamentul homeopatic nu înlocuiește întotdeauna un tratament cu antibiotice. În funcție de gravitatea și complexitatea cazului medicul va fi cel care va alege conduita terapeutică pentru fiecare caz în parte.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii