Sfatul medicului
2400 accesări 24 August 2018 0 comentarii

Febră sau frisoane? Să nu aveți leptospiroză…

Primele simptome ale leptospirozei - boală infecțioasă - se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, vărsături, icter, hiperemie conjunctivală (ochii roșii), dureri abdominale. În cazul în care

pacientul nu se prezintă la medic, boala se poate agrava, cu afectarea rinichiului, ficatului, şi poate duce chiar la deces.

Potrivit dr. Andreea Mușat, medic specialist internist, multe din simptomele bolii sunt asemănătoare altor boli (hepatită acută virală, meningită acută, viroză acută respiratorie) și numai medicul poate pune diagnosticul corect după efectuarea analizelor de laborator.

Această leptospiroză este o boală care se transmite de la animale la om și apare ca urmare a contactului cu apa în care a ajuns urina animalelor bolnave de leptospiroză sau purtătoare de bacterii din genul Leptospira. Dintre animalele purtătoare sănătoase de leptospiră amintim porcul, câinele, șobolanii.

De precizat că oamenii se îmbolnăvesc prin contactul cu animalele bolnave, contactul cu apa contaminată cu urina animalelor infectate, ingestia alimentelor contaminate cu urina animalelor infectate (de către șobolani de exemplu).

Leptospira pătrunde în organism prin piele, mucoasa nazală și oculară sau prin alimentele sau apa de băut contaminate cu Leptospira. Partea bună este că boala nu se transmite de la om la om, dar poate apărea la turiștii care stau în cort, pe sol contaminat sau lângă o apă contaminată, la cei care practică sporturi pe sol contaminat sau apă contaminată.

De asemenea, boala mai poate apărea la persoanele care se îmbăiază în lacuri, râuri și canale de irigație contaminate sau care au intrat în apele de inundații.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.