Sfatul medicului
221 accesări 16 Iulie 2019 0 comentarii

Feriţi aluniţele de soare! Petele colorate, primul semn al cancerului de piele

Toţi avem una, două aluniţe pe corp pe care, vara, încercăm să le ferim cât putem de mult de razele nocive ale soarelui. Medicii susţin că orice modificare a aluniţelor de pe piele trebuie verificată în cabinetele specialiştilor, deoarece poate fi un semn al cancerului de piele.

De mici copii ni se spune să ne numărăm aluniţele, că ne poartă noroc. În tradiţia populară românească, cei cu multe aluniţe sunt consideraţi norocoşi, însă acest lucru nu e tocmai o binecuvântare. După spusele medicilor, persoanele care au multe pete pigmentate pe piele prezintă un risc mult mai crescut de a se îmbolnăvi de cancer de piele dacă se expun timp îndelungat la soare sau dacă suferă modificări ale aluniţelor.

Conform statisticilor, anual, în toată lumea apar în jur de 150 de mii de melanoame, iar 40 de mii de persoane nu supravieţuiesc acestei maladii. Numai în Europa, la ora actuală, sunt înregistraţi peste 70 de mii de pacienţi cu cancer de piele. Medicii dermatologi spun că această boală afectează din ce în ce mai mulţi oameni, iar şansele de vindecare sunt destul de mici după ce cancerul s-a răspândit.

„În întreaga lume a crescut numărul de melanoame maligne, o afecţiune extrem de gravă care se tratează foarte greu. Odată declanşată această boală, speranţa de viaţă este foarte mică”, a declarat dr. Adrian Sever Rus, medic dermatolog.

Din acest motiv, dr. Rus a evidenţiat necesitatea controlului la specialist ori de câte ori o aluniţă se modifică.

„Unul dintre cele mai importante simptome ale cancerului de piele este numărul accentuat de pete pigmentate, adică acele aluniţe, atât la persoana în cauză, cât şi la membrii familiei. Este necesară consultaţia la medic dacă intervine orice schimbare la aluniţele de pe corp, cum ar fi modificarea dimensiunii, a culorii sau a marginii”, precizează dr. Adrian Rus.

Cum identificăm aluniţele periculoase

Cancerul de piele se poate dezvolta oriunde, atât pe pielea normală, cât şi în interiorul unei aluniţe deja prezente care ar putea deveni canceroasă. De cele mai multe ori, melanomul apare pe trunchi, gât sau cap, iar la femei, acest tip de cancer îşi face apariţia în special pe partea inferioară a picioarelor.

Dermatologul ne-a explicat cum putem recunoaşte aluniţele periculoase de pe pielea noastră sau a celor dragi.

„O aluniţă cu potenţial canceros poate avea culoarea în degrade, poate să aibă o roşeaţă în jurul ei sau să prezinte mâncărimi şi usturimi. În principal, orice modificare a acestor pete pigmentate trebuie semnalată la specialist”, spune dr. Adrian Sever Rus.

Pentru a depista leziunile precanceroase sau cancerele cutanate, medicul recomandă efectuarea unui screening cutanat.

„Este un aparat care măreşte de sute de ori imaginea şi putem observa cu uşurinţă care aluniţe sunt primejdioase şi care nu. Dacă descoperim zone cu probleme, le explicăm pacienţilor că ar fi bine să le extragă, pentru a scăpa de riscurile cancerului de piele”, menţionează specialistul.

Protecţie solară suplimentară

Înainte să ajungem la plajă şi să stăm la soare câteva ore la rând, ar trebui să ştim la ce riscuri ne expunem de fapt.

„Dacă avem vreo problemă de sănătate a pielii, aluniţe sau diferite formaţiuni pe piept, trebuie consultat neapărat medicul dermatolog înainte de a merge la plajă. Acesta ne poate spune dacă ne putem expune la soare sau nu”, aflăm şi de la dr. Ionica Ciortan, medic primar în medicina generală.

Medicul subliniază importanţa cremelor de protecţie solară şi spune că cei cu aluniţe pe corp ar trebui să folosească o cantitate mai mare de loţiune, pentru o protecţie mai bună.

„Totodată, cremele fotoprotectoare sunt eficiente doar timp de două ore, după care trebuie aplicate din nou”, mai spune dr. Adrian Sever Rus.

Specialistul în boli de piele susţine că factorii majori pentru care se tot înmulţesc aluniţele cancerigene şi, implicit, îmbolnăvirile de cancer de piele, sunt modificările meteorologice bruşte, expunerea îndelungată la soare în intervale orare nepotrivite, subţierea stratului de ozon, dar şi lipsa de informare a populaţiei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.