23 Octombrie 2018
835 accesări
0 comentarii

În ziua de azi, foarte multe femei sunt diagnosticate cu cancer genital, o afecţiune extrem de gravă. În prezent, trei sferturi din cancerele genitale se localizează pe colul uterin, 15% la nivelul uterului, iar restul la ovar, trompa uterină, vulvă şi vagin.

Dr. Mihail Cocoş, medic primar Obstetrică - Ginecologie spune că în stadiile incipiente, cancerul genital este total asimptomatic. Abia în stadiile avansate apar manifestări: sângerări intermenstruale, după contact sexual, în perioada menopauzei, fenomene digestive înşelătoare, creştere în volum a abdomenului, dureri abdomino-pelvine, precum şi alte simptome.

Cancerul de col uterin este diagnosticat cel mai frecvent la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 65 de ani, însă afecţiunea poate afecta şi femeile foarte tinere.

„Tocmai de aceea, screening-ul cancerului de col uterin poate preveni până la 80% din îmbolnăviri. Metodele folosite sunt testul Babeş-Papanicolau pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 21-65 ani şi testarea pentru depistarea infecţiei cu virusul Papilloma (HPV). Cancerele ovariene, de endometru/ corp uterin, vaginale şi vulvare pot fi depistate printr-un control anual la medicul ginecolog și include examenul clinic şi ecografia genitală”, a declarat medicul.

El a precizat că de cele mai multe ori, cancerul de col uterin apare în rândul femeilor care au primit medicaţie imuno-supresoare, fumătoare, cu sarcini multiple şi este corelat statistic cu debutul precoce al vieţii sexuale, parteneri multipli şi folosirea contraceptivelor orale. Totodată, prezenţa virusului HPV (anumite tulpini) a fost certificată în peste 99% din leziuni.

„Cancerul de endometru, în schimb, este deseori asociat cu nuliparitatea, menopauza tardivă, obezitatea, diabetul zaharat, terapia cu estrogeni, dar şi cu alţi factori. Cancerul ovarian are o incidenţă crescută între 40 şi 65 de ani, mai frecvent la nulipare, la cele cu menstră precoce şi menopauză tardivă. Există şi factori genetici ereditari ce se manifestă la vârste mai tinere şi asociază cancerul de sân cu anumite forme de cancer de colon. Celelalte forme de cancer genital enumerate sunt mult mai rare şi de regulă apar la vârste mai înaintate”, a completat dr. Cocoş.

Atenţie maximă! Absenţa simptomelor sau faptul că nu vă încadraţi în categoriile menţionate mai sus nu exclude posibilitatea dezvoltării cancerului de col uterin. Drept urmare, pentru a preveni această boală, este esenţial un consult de specialitate, realizat periodic la medicul ginecolog.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU